Jägare friad för åtelkamera

Lycksele tingsrätt friade en jägare som stod åtalad för att ha brutit mot lagen om allmän kameraövervakning. Domen överklagades ej, och har nu vunnit laga kraft.

 

Mannen anlade under fjolåret en åtel för björn i Granträsk. I samband med detta satte han även upp en åtelkamera på ett träd intill åtelplatsen. Kameran placerades 54 centimeter över marken och riktades nedåt, så att människor som rörde sig vid åteln bara skulle fotograferas upp till midjan.

Enligt lagen om allmän kameraövervakning krävs tillstånd för en övervakningskamera på plats där allmänheten har tillträde. Platsen där åteln anlades var en sådan där allmänheten har tillträde, genom allemansrätten. Tingsrätten gör bedömningen att bilder tagna med åtelkameran har kunnat medge identifiering av personer, men att platsen där kameran satts upp var en sådan där det kan förutsättas att allmänheten inte vill uppehålla sig i någon större omfattning.

Gärningen bedömd som ringa
Tingsrätten anför vidare att kameran ställts in så att identifierng endast kunnat ske om person som visats vid åteln satt sig ned, eller om det handlat om en mycket kort person, exempelvis ett barn. Tingsrätten gör därför bedömningen att risken för ett allvarligt integritetsintrång endast varit obetydlig. För att kunnas döma någon för brott mot lagen krävs uppsåt eller oaktsamhet, men tingsrätten bedömer gärningen som ringa och att jägaren följaktligen ska frias. Domen överklagades inte och har nu vunnit laga kraft.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev