Publicerad 7 februari 2017 - 09:33

Cenneth Quick och Bengt Lindell delar ut vandringspriset som går till jägaren som skjuter haren närmast hel- och halvtimme. Den som lyckades bäst var Pelle Jonsson som sköt sin hare när den drivits i 59 minuter. Foto: Bengt Lindell
Drevharen i fullt språng. Foto: Bengt Lindell
Hundföraren Magnus Frisk vill ha koll på hunden. Foto: Bengt Lindell
Cenneth Quick ropar ut hararna som såldes till ett snittpris på 250 kronor. Foto: Bengt Lindell
Som sig bör brinner en brasa under tiden som stövaren kommer igång och haren är på benen. Foto: Bengt Lindell
I väntan på upptag får bössorna vila. Foto: Bengt Lindell
Jägarna samlas i Risingegården utanför Växjö för genomgång av dagens övningar. Foto: Bengt Lindell

Jägare drog in 81.000 till Barncancerfonden

När Smålands Stövarklubb ordnar jakt till förmån för Barncancerfonden ställer jägarna upp. I år deltog 208 jägare som tillsammans drog in 81.000 kronor till forskningen.

Lördagen den 4 februari arrangerade Smålands Stövarklubb för tredje året en stövarjakt i områdena runt Växjö. Klubben bjuder in alla jägare med godkänd jägarexamen att delta.

Även blivande jägare som uppsiktsjagar är välkomna.

Kostnaden för att få delta är 100 kronor per deltagare. Vill man betala mera så är det både frivilligt och välkommet eftersom varenda krona som flyter in oavkortat går till Barncancerfonden.

Förra året anmälde sig 136 jägare till evenemanget. I år var det 182 förhandsanmälda. I slutändan kom 208 jaktsugna.

 

Syften och mål

Syftet med dagen är tvåfaldigt. Dels vill klubben erbjuda så många jägare som möjligt att under en dag få jaga med högklassiska stövare. Dels vill klubben stödja forskningen mot barncancer och medverka till att öka möjligheterna för barn att komma ur denna farsot.

Klubben söker ökad förståelse och acceptans för en av vårt lands mest sociala och traditionsrika jaktformer, jakt efter hare och räv med stövare. Dagen är också ett försök att rekrytera stövarjägare, stövarägare och nya klubbmedlemmar.

Målet är också att få in så mycket pengar som möjligt till Barncancerfonden. I fjol bidrog jägarna med sammanlagt 42.300 kronor. I år blev summan 81.000 kronor, och sannolikt blir det något mer när allt har summerats.

 

En bra dag

Jaktdagen (första lördagen i februari) är noga utvald. Då är förutsättningarna för lyckad jakt som allra bäst. Stövarna är i sitt esse. Övrig löshundsjakt efter småvilt är slut för säsongen. Konkurrensen från övriga jaktformer och viltarter är nästan ingen. Våra markägare inom de olika jaktlagen är positiva till att låna ut sina områden. Många jägare ser en möjlighet att få jaga ännu en gång innan säsongen tryter.

Dagen startar med gemensam samling i Risingegården, cirka en mil öster om Växjö. Alla förhandsanmälda är då redan organiserade i de jaktlag de ska jaga i. Ordföranden i Smålands Stövarklubb, Cenneth Quick, hälsade alla välkomna och går igenom de övergripande förutsättningarna.

Därefter meddelar Johan Frisk och Bengt Lindell direktiv för genomförandet av dagen från början till slut. Johan och Bengt är länsombud för Smålands Stövarklubb i Kronobergs län. Det är dessa två eldsjälar som ligger bakom idén att starta denna jaktdag.

 

”Ett 20-tal stövare är i gång under varierande tider på dagen.”

 

Bra med hare

Det är viktigt att jaktlagen snabbt kommer ut till sina 12 olika jaktområden. Många av dem har flera mil att åka. Men allt går smidigt och de flesta lagen är i gång med jakten strax efter klockan 0800.

Tillgången på hare, särskilt fälthare, är god och snart har de flesta klingande drev och spännande upplevelser. Ett 20-tal stövare är i gång under varierande tider på dagen.

Jakten avslutas vid tvåtiden på eftermiddagen eftersom man ska vara tillbaka på Risingegården senast klockan 1500. Där sker då utvärdering av jakten, prisutdelning för dagens jakttävling, auktion på nedlagt vilt och utlottning av sponsorgåvorna.

I år hade jägarna skjutit 14 fältharar som säljs med klubbordföranden som auktionsutropare till ett snittpris på 250 kronor styck.

 

Närmast timmen

Under dagen tävlar passkyttarna också om att kunna hålla nerver och fingrar i styr. Den som kan skjuta sin hare närmast minuten på varje hel eller halvtimma har chansen att vinna ett av klubbens vandringspriser, en litografi av Rolf Svensson som föreställer en stövares upptag på en svenskhare.

Priset vanns i år av Pelle Jonsson från Tolgs jaktlag. Han lyckades skjuta sin hare en minut efter en heltimma. Hundförare till den duktiga finnstövartik som kom med haren till Pelle, Conny Andersson, också från Tolg, fick särskilt hederspris för hundens bedrift.

 

”Innan församlingen upplöstes hade deltagarna unisont krävt att klubben ska upprepa arrangemanget även 2018.”

 

Dagens sponsorer hade verkligen haft spenderbyxorna på. Eller vad sägs om bland annat en älgstudsare, en Tracker GPS, hela set med det nyaste inom jaktkläder, en matchtröja från ishockeylaget Växjö Lakers med alla spelarnas namnteckning på och mycket mera.

Innan församlingen upplöstes hade deltagarna unisont krävt att klubben ska upprepa arrangemanget även 2018. Det var ett välkommet uppdrag som arrangörerna lovade att göra allt för att utföra.

Cenneth Quick

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Delar av jägarnas pengar i Viltvårdsfonden ska upphandlas från och med 2022. Tycker du att det är det ett bra beslut av regeringen?

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram