En jägare i Norrbotten fälldes idag av Luleå tingsrätt för jaktbrott. En polispatrull uppmärksammade i höstas att mannen använde flaket på sin pickup som älgpass. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jägare dömd för jaktbrott – använde flaket på sin pickup som älgpass

Premium

En man i 70-årsåldern dömdes i dag av Luleå tingsrätt till böter för jaktbrott. Jägaren satt under älgjakten på flaket på sin pickup med en laddad studsare i kaliber .30-06 i knäet.

Lars-Henrik Andersson Publicerad 18 februari 2021 - 14:27

Under två helger i september förra året hade polisen i Norrbotten riktade kontroller mot jägare i skogarna utanför Boden och Luleå. Polisen kontrollerade bland annat vapenlicenser, statligt jaktkort, nykterhet och vapenförvaring vid biltransport. Totalt kontrollerades cirka 200 jägare.

Stor poliskontroll under älgjakten – jägare misstänkt för grovt jaktbrott

 

Satt på flaket

De allra flesta hade alla papper i ordning och transporterade vapnet på rätt sätt, uppgav polisen Anders Holmlund i en intervju med Svensk Jakt.
Men under kontrollerna påträffades en jägare som satt på flaket på sin pickup med studsaren i knäet.
Han åtalades och för några veckor stod mannen inför rätta misstänkt för jaktbrott.
Enligt NSD, som följde rättegången, uppgav jägaren till sitt försvar att han hade maximal otur när polispatrullen anlände. Han berättade att jaktlaget hade skjutit på en älg och att han skulle precis gå med hunden när polisen kom.

I tingsrätten berättade jägaren även att han inte satt på flaket på bilen för att jaga, utan han fikade och gjorde sig redo för ett eftersök med hunden. Vapnet var laddat.

 

Bedrivit jakt från bil

”Mot bakgrund av de omständigheter som framkommit får han anses ha bedrivit jakt från bilen. Det finns alltså ett tydligt tids- och rumssamband mellan bilanvändandet och jakten.”

Tingsrätten menar att han haft fördel i jakten genom att sitta på flaket. Jägaren har också sagt att han inte känner till regelverket i alla delar, men att inte känna till aktuell lag fritar inte någon från ansvar, resonerar tingsrätten i sin dom.

Jägaren döms att betala 10.500 kronor i böter.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev