Topptrion i Jägar-SM 2020. Foto: Terese Tillenius

Jägar-SM avgjordes i pandemins skugga

Även i år lyckades Jägareförbundet arrangera Svenska Jägareförbundets Jägar-SM i skytte, även om det blev ett annorlunda SM i skuggan av covid-19.

De senaste årens vinnare individuellt, Emil Håkansson från Stockholm och David Sandelin från Jämtland skulle även i år göra upp om segern.

Efter första dagen var Emil Håkansson i en relativt klar ledning med 377 poäng mot David Sandelins 369 .

Söndagen inledde David Sandelin med att skjuta på morgonen. Han sköt fina 373 poäng vilket totalt gav 742 poäng.

Emil Håkansson sköt på eftermiddagen och han inledde stabilt med att skjuta fina 93 poäng på älg och 25 träff, alltså 100 poäng, på trap.

 

Lågt resultat

När Emil sedan sköt sporting fick han 20 träff, ett lågt resultat för honom.

Råbocken på 100 meter brukar innebära näst intill full pott för Emil Håkansson. Han behövde då skjuta 93 poäng på bocken för att ta hem SM-tecknet. Emil, som de senaste åren nästan verkat sakna nerver, fick nog känna på dem då han sköt en bom och även några skott i 8:an och 9:an. På bocken blev det totalt 85 poäng, vilket totalt gav 735 poäng för honom.

Därmed var det klart att David Sandelin står segrare på Jägar-SM. Detta innebar också att David tog hem vandringspriset då han fick sin tredje inteckning.

Karl-Johan Brindbergs från Skaraborg tog hem bronspengen efter särskjutning mot Charles Werninger, Jönköping.

 

[cycloneslider id=”157977″]

Tävlingen arrangerades av Västerås jaktskytteklubb som fick en hel del extra att tänka på för att göra det coronasäkert. Antalet startande fick minskas från 110 skyttar till 60 för att vara coronasäkert.

Skyttarna fick delas upp i tre omgångar med 20 skyttar i varje. Ett ”normalår” lottas skyttarna in i olika skjutlag men i år var länen samlade i samma skjutlag.

Första omgången började skjuta kl. 07.00 och när de var klara kom nästa omgång mitt på dagen. Detta avslutades sedan med en omgång på eftermiddagen. Skyttar som skjutit färdigt fick inte vara kvar på banan.

 

”Viktigt att jägarna tränar”

Vidare hade Svenska Jägareförbundet tillsammans med klubben resultatredovisning live på en hemsida. Detta för att inte skyttarna skulle samlas vid någon resultattavla på skjutbanan i dessa covidtider.

Ordföranden för Svenska Jägareförbundet Torbjörn Larsson var den som var prisutdelare på söndagen.

– Det är viktigt att jägarna tränar inför jakten och Ni tävlingsskyttar är förebilder för dem, sa Torbjörn Larsson.

– Där är det bra att Jägareförbundet och Västerås jaktskytteklubb även under detta Covid 19 år kunnat genomföra tävlingen, fortsatte han.

 

Bästa hagel- och kulskytt

Det koras också bäste hagel- och kulskytt på Jägar-SM. I kula var det David Sandelin som tog hem denna med Ola Gustavsson, Värmland, som tvåa med Charles Werninger på tredjeplats.

På hagelsidan blev det Emil Håkansson som efter särskjutning mot Karl-Johan Brindbergs tog hem segern. På tredjeplats kom David Sandelin  efter särskjutning mot Joakim Karlsson från Norrbotten.

Thony Eriksson, ordförande för jaktskytteklubben, tackade sina funktionärer i Västerås, även de nerbantade till antal, för mycket bra arbete och genomfört arrangemang.

 

Text: Lars Björk

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev