Länsstyrelsen stoppar bristande hundhållning hos italienska ripjägare i Norrbottensfjällen. Foto: Mostphotos

Italienska jägares hundhållning stoppas av länsstyrelsen

En bild där italienska ripjägare uppges förvara flera tiotals hundar i små burar har väckt stor uppståndelse på sociala medier. Länsstyrelsen Norrbotten har fått in anmälan och myndigheten kräver att burarna monteras ned.

– Vi har varit i kontakt med det jaktturismföretag där hundburarna stod för att utreda vem som ställt upp dem. Vi har förklarat att det är olaglig förvaring av hundar. Det är för många hundar i burarna och det saknas koja, säger Anna Modig, enhetschef på djurskydds- och veterinärenheten för länsstyrelsen Norrbotten.

Myndigheten har fått löfte om att de tillfälliga hundrastgårdarna, som finns i Norrbotten, ska plockas ned och att hundarna i fortsättningen ska hållas inomhus.

 

Måste följa lagen

– De måste följa svensk lagstiftning. Länsstyrelsen kommer att följa upp ärendet för att försäkra oss om att de plockats ner, konstaterar Anna Modig.

 

Tycker du att det är ett stort problem med utländska ripjägares hundhållning?
– Det är svårt att veta hur stort problemet är eftersom det är svårkontrollerat. Men det är i alla fall ett återkommande problem där det oftast är utländska jägare som förvarar sina hundar på ett olagligt sätt. Det kan vara burförvaring, för många hundar på för liten yta eller handla om hundar hopbundna i skogen med kätting, säger Anna Modig.

Hon poängterar att den alltid är djurhållarens ansvar att hålla hundarna enligt vad svensk lag förskriver men hon tycker samtidigt att det är onödigt att tillhandahålla hundburar som inte är lagenliga.

 

Informerat på flera språk

– Länsstyrelsen har gått ut med information på flera olika språk om vad som gäller kring hundhållningen. Men det är svårt att nå ut till alla, säger Anna Modig.

 

Men bor de utländska jägarna vid en jaktturismföretag borde det väl vila ett ännu större ansvar på jaktarrangören att se till att jägarna följer de lagar som finns?
– Ja. Visst är det så, säger Anna Modig.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev