Kartbilden visar dokumenterade familjegrupper (prick) och revirmarkerande vargpar (triangel) till och med den 11 mars 2020. Källa: Viltskadecenter

Inventering visar fler familjegrupper av varg

Premium

Spårningsinventeringen av varg pågår mars månad ut. Preliminära uppgifter från Viltskadecenter visar att antalet familjegrupper av varg har ökat jämfört med den förra inventeringssäsongen.

Inventeringen inleddes den 1 oktober. Men den varma vintern har försvårat den här säsongens spårningsinventering av varg markant då det har varit få dagar med snö. Trots detta har det till och med den 11 mars dokumenterats 39 familjegrupper av varg och 15 revirmarkerade vargpar i Sverige.

Nya vargar har tillkommit vid dna-inventeringen

8 av dessa revir delas med Norge och i gränsreviren handlar det om 5 familjegrupper och 3 revirmarkerande vargpar.

 

Fler familjegrupper

Det här betyder en ökning av antalet familjegrupper av varg jämfört med fjolårets inventeringssäsong. Då dokumenterades totalt 34 familjegrupper av varg i Sverige eller i vargrevir som delades med Norge. 28 av reviren lågt helt inom Sverige, och 6 av reviren betecknades som gränsöverskridande.

Totalt dokumenterades inventeringssäsongen 2018/19 även 23 revirmarkerande vargpar som berörde Sverige. 18 av reviren var belägna helt inom Sverige och 5 fem av reviren betecknades som gränsöverskridande.

Varginventeringen pågår till och med den 31 mars.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev