De jägare som sökt skyddsjakt på den så kallade ryssvargen utanför Arvidsjaur fick avslag. Nu har vargen dessutom rivit ett antal får i området. Foto: Ingemar Johansson

Invandrade vargen rev får

Den så kallade ryssvargen i Arvidsjaur dödade får natten mot söndagen. Jaktlag i området som sökt skyddsjakt har fått avslag eftersom vargen anses vara genetiskt viktig.

Torbjörn Aune och Veronika Holmberg i Grundträsk fick flera får rivna av vargen. Två dödades och tre skadades. Foto: Privat

Den varghanne som har uppehållit sig i Arvidsjaurområdet under ett antal veckor fortsätter att ställa till med bekymmer för både renägare och fårägare. Vargen har dödat ett tjugotal renar och natten mot söndagen rev den ett antal får i byn Grundträsk söder om Arvidsjaur.

– Vi har besiktigat får som med största sannolikhet är dödade av varg. Vi har dokumenterat skadebilden. De är inte typiskt vargdödade men sannolikheten är som sagt stor att det är varg. Det här ligger dock ganska långt ifrån området där vi innan snöfallet i torsdags hade kontakt med vargen, säger Kjell Sundvall, chef vid länsstyrelsens fältenhet i Norrbotten.

 

Tappat kontakten

Det har snöat i stort sett varje dag sedan i torsdags i Norrbotten och därför har nu länsstyrelsen tappat kontakten med vargen, som man hoppas ska vandra söderut.

– Vi väntar nu på att få en observation av vargen för att kunna fortsätta spåra den. Förra tisdagen befann den sig i en stor renhjord och där gjorde vi en störning. Därefter har vi följt kalla spår efter vargen, där vi legat cirka ett halvt dygn efter vargen, säger Kjell Sundvall.

 

”Måste bort”

Vid attacken natten mot söndagen blev två tackor dödade, en dräktig tacka skadad och två lamm som är allvarligt skadade.

– Den här vargen måste bort härifrån, den dödar för nöjes skull, säger Torbjörn Aune som bor tillsammans med fårägaren Veronika Holmberg.

Samebyar i området är nu oroliga för att få fler renar dödade och även de samebyar som ligger söder om Arvidsjaur i Västerbottens län.

– Kommer den in i vår renhjord och börjar härja hos oss så polisanmäler vi länsstyrelsen i Norrbotten för att de har drivit den hit, säger Lennart Stenberg som är rovdjursansvarig i Malå sameby till SVT Västerbotten.

 

Ansöker om skyddsjakt

För närvarande ligger tre skyddsjaktsansökningar inne hos länsstyrelsen i Norrbotten. Det är samebyarna Östra och Västra Kikkejaur samt Mausjaur som vill att vargen skyddsjagas.

– Vi har inte beslutat i de ärendena ännu eftersom vi utvärderar om den vandrat vidare eller om den blir kvar i området. I dagsläget vet vi inte var vargen är, säger Anna Danell, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Däremot har länsstyrelsen beslutat att avslå de skyddsjaktsansökningar som kommit in från byn Fjällbonäs och från sex jaktlag, via Pjesker viltvårdsområde.

Jägarna skrev i skyddsjaktsansökan att vargen skapar oro och att man inte längre vågar släppa sina jakthundar på markerna. Vidare menar jägarna att vargen verkar ha stannat i området.

 

Avslag

Länsstyrelsen skriver följande i sitt beslut om avslag:

”DNA-resultat från insamlade spillningsprover visar att den aktuella vargen är av östligt ursprung och ansökningar om skyddsjakt hanteras särskilt restriktivt, och det ställs högre krav på andra lämpliga lösningar.”

Vidare skriver länsstyrelsen:

”Länsstyrelsen konstaterar att det inte finns någon dokumenterad skadebild som berör Pjesker viltvårdsområdesförening, i form av angrepp på jakthundar eller liknande. Det finns alltså ingen pågående allvarlig skada. Länsstyrelsen bedömer vidare att det inte heller föreligger påtaglig risk för allvarlig skada.”

 

”På väg tillbaka”

– Trots att vargen blev stött hårt i förra veckan så verkar den nu vara på väg tillbaka, säger Robert Grimm, som företräder Allmänningen i ansökan om skyddsjakt.

Han fortsätter:

–  När vargen först uppmärksammades så var det i slutskedet av älgjakten och småviltjakten pågick för fullt. Sedan fick vi mycket snö så jakt med hund är i princip avslutad nu. Att vi skickade in ansökan om skyddsjakt handlade mycket om ett ställningstagande; vi vill visa att vi inte vill ha varg här och samtidigt visa vårt stöd till samebyarna i deras ansökan om skyddsjakt. Vi vill också visa att lokalbefolkning, jägare och samebyar är enig om att vi inte vill ha varg här. En markering för att sätta press på länsstyrelsen, säger Robert Grimm.

Han är också kritisk till den störning som länsstyrelsen gjorde i förra veckan.

– Trots att den blev mycket hårt driven så verkar den komma tillbaka. Sedan är frågan om det är bra och etiskt rätt att driva en varg så hårt att den fullkomligt tar slut, säger Robert Grimm.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev