En utredning visar att ett stängsel inte skulle hindra vildsvin från Ryssland att ta sig till Finland. Foto: Jan Henricson

Inget viltstängsel mellan Finland och Ryssland

Ett stängsel mot Ryssland skulle inte hindra vildsvin eller minska risken för afrikansk svinpest, men skulle kunna få andra, negativa, konsekvenser anser det finska jord- och skogsbruksministeriet.

På uppdrag av ministeriet har det tagits fram en utredning om de ekologiska konsekvenser som ett vildsvinsstängsel utmed Finlands östra gräns skulle kunna medföra.

Det är väldigt svårt att bygga ett fullständigt tätt stängsel, konstaterar utredningen. Därför är det inte säkert att ett stängsel skulle minska risken för spridning av afrikansk svinpest (ASF), vilket var syftet.

 

Skogklädda höjder

Det är också väldigt utmanande att bygga ett stadigt stängsel i östra Finlands skogklädda höjder, som genomkorsas av vägar och vattendrag. Vildsvin är dessutom starka djur som rör sig över stora områden och kan gå runt eller genom ett stängsel.

Ett stängsel hindrar även uppnåendet av flera av Finlands mål som handlar om biodiversitet. Särskilt när det gäller stora rovdjur kan ett stängsel inverka på hur man bedömer livskraften hos populationer av rovdjur och uppnår målen i EU:s habitatdirektiv, anser jord- och skogsbruksministeriet.

 

Snabbhet och samarbete

Enligt ministeriets kanslichef Jaana Husu-Kallio är snabba åtgärder och samarbete av stor betydelse vid bekämpningen av afrikansk svinpest.

– Sjuka och döda djur ska undersökas snabbt, vilket minskar smittrisken. Jakt är också ett bra sätt att bekämpa sjukdomen, säger hon i ett pressmeddelande.

Tullhund letar mat

Ett praktiskt exempel på myndighetssamarbete i Finland är tullhunden Aino, som jobbar med att söka efter animaliska livsmedel, vid en gränsstation mot Ryssland. Hunden söker efter förbjudna livsmedel av animaliskt ursprung som förs in i landet och kan sprida afrikansk svinpest.

Ytterligare en matsökande tullhund kommer att stationeras på Helsingfors flygplats, Vanda, men troligen först om cirka 1,5 år.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev