Publicerad 15 januari 2019 - 06:43

En utredning visar att ett stängsel inte skulle hindra vildsvin från Ryssland att ta sig till Finland. Foto: Jan Henricson

Inget viltstängsel mellan Finland och Ryssland

Ett stängsel mot Ryssland skulle inte hindra vildsvin eller minska risken för afrikansk svinpest, men skulle kunna få andra, negativa, konsekvenser anser det finska jord- och skogsbruksministeriet.

På uppdrag av ministeriet har det tagits fram en utredning om de ekologiska konsekvenser som ett vildsvinsstängsel utmed Finlands östra gräns skulle kunna medföra.

Det är väldigt svårt att bygga ett fullständigt tätt stängsel, konstaterar utredningen. Därför är det inte säkert att ett stängsel skulle minska risken för spridning av afrikansk svinpest (ASF), vilket var syftet.

 

Skogklädda höjder

Det är också väldigt utmanande att bygga ett stadigt stängsel i östra Finlands skogklädda höjder, som genomkorsas av vägar och vattendrag. Vildsvin är dessutom starka djur som rör sig över stora områden och kan gå runt eller genom ett stängsel.

Ett stängsel hindrar även uppnåendet av flera av Finlands mål som handlar om biodiversitet. Särskilt när det gäller stora rovdjur kan ett stängsel inverka på hur man bedömer livskraften hos populationer av rovdjur och uppnår målen i EU:s habitatdirektiv, anser jord- och skogsbruksministeriet.

 

Snabbhet och samarbete

Enligt ministeriets kanslichef Jaana Husu-Kallio är snabba åtgärder och samarbete av stor betydelse vid bekämpningen av afrikansk svinpest.

– Sjuka och döda djur ska undersökas snabbt, vilket minskar smittrisken. Jakt är också ett bra sätt att bekämpa sjukdomen, säger hon i ett pressmeddelande.

Tullhund letar mat

Ett praktiskt exempel på myndighetssamarbete i Finland är tullhunden Aino, som jobbar med att söka efter animaliska livsmedel, vid en gränsstation mot Ryssland. Hunden söker efter förbjudna livsmedel av animaliskt ursprung som förs in i landet och kan sprida afrikansk svinpest.

Ytterligare en matsökande tullhund kommer att stationeras på Helsingfors flygplats, Vanda, men troligen först om cirka 1,5 år.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Redskapsboden!

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram