Obduktionen av vargtiken som sköts på skyddsjakt nyligen, hade en utläkt skottskada.

Obduktionen av vargtiken som sköts på skyddsjakt nyligen, hade en utläkt skottskada. Foto: Lena Söderman

Ingen utredning av läkt skottskada

Södertörnsvargen som fälldes under skyddsjakt nyligen hade en äldre läkt skottskada. Åklagare Christer B Jarlås har dock beslutat att inte inleda någon utredning av ärendet.

– Jag bedömer det som rätt utsiktslöst eftersom man inte har någon aning om när det hänt eller var det hänt, säger miljöåklagare Christer B Jarlås till Svensk Jakt.

Undersökningen av den varg som avlivades under skyddsjakt den 10 januari på Södertörn är inte längre sekretessbelagd. Ärendet med den obducerade vargen polisanmäldes av Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA, med anledning av att man i samband med obduktionen av vargen hittade en äldre avläkt skottskada. Förundersökningen är nu nedlagd och resultaten från obduktionen är därmed inte längre sekretessbelagda.

 

”Ingen aning”

– Eftersom skadorna var läkta bedömer jag utsikterna att hitta någon brottsplats som utsiktslösa. Man har ju ingen aning om när och var det hänt, säger Christer B Jarlås.

SVA:s undersökningar visar att vargen var en vuxen hona i medelgott hull som inte varit dräktig. Vid obduktionen sågs inga sjukliga förändringar förutom en äldre avläkt skottskada i ländryggen som påverkat de tre första ländkotorna som var delvis sammanväxta.

 

Samma varg?

I maj blev en varg påskjuten i trakterna av Trosa, söder om Södertörn, efter att den angripit får. Trots ett omfattande eftersöksarbete kunde inte vargen påträffas.

Det spekuleras nu i om det är den vargen som är den så kallade Södertörnsvargen som sköts under skyddsjakten.

– Det fanns ju ingen brottsmisstanke runt den påskjutningen så det finns ingen anledning att utifrån det heller öppna någon utredning. I nuläget har jag beslutat att inte inleda någon utredning för det finns inte så mycket att utreda. Får vi in information om någon som vet av att det skett en illegal påskjutning så är det bara att öppna ärendet igen, men som sagt någon sådan information har vi inte i dagsläget, säger Christer B Jarlås.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev