Efter fem angrepp på får har beslut fattats om skyddsjakt på en varg i Sjundareviret. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Beviljad skyddsjakt på en varg i Sjundareviret

Premium

Efter upprepade attacker på får har länsstyrelsen i Södermanland och länsstyrelsen i Stockholms län tagit ett gemensamt beslut om skyddsjakt på en varg i Sjundareviret. Jakten får pågå fram till den 1 november.

Enligt beslutet kommer skyddsjakten att organiseras av en jaktledare och ett jaktlag på max 30 personer. Jaktledaren utses av länsstyrelserna.

Beslutet kommer efter fem angrepp på får som har inträffat mellan den 21 augusti och 24 september i år. Alla angrepp har skett inom en radie på två mil.

 

Observationer av varg och angrepp i Rovbase. Källa: Rovbase

Hanen i reviret

Prover har tagits vid samtliga angrepp och i flera fall har hanen i Sjundareviret bekräftats via dna. Hanen har beteckningen G11-17, och är född i reviret Vismen 2.

Inga andra dna-spår har påträffats.

Utmärkande för alla angreppen är att de skett i hagar i direkt anslutning till vatten.

Länsstyrelserna har i det här fallet bedömt att det inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt för att undvika nya angrepp.

 

Allvarlig skada

Föräldadjuren i Sjundareviret är så kallade F2-or, det vill säga andra generationen efter en invandrad finsk-rysk varg. De bedöms inte som viktiga för vargstammen.

Om en av föräldradjuren skjuts under skyddsjakt ser länsstyrelserna inte detta som ett stort problem. Erfarenhetsmässigt vet man att det oftast finns en ny partner på plats inom några veckor, och i det aktuella området finns det gott om andra vargar som kan ersätta det djur som avlivas.

Skyddsjakten beviljas med bedömningen att risken för ytterligare angrepp är stor. Den skada som redan orsakats bedöms som allvarlig, och på sikt anser man att djurhållningen i området kan allvarligt försvåras på grund av de skador som inträffat och risken för ytterligare allvarlig skada.

 

Skyddjaktområdet i Södermanland och Stockholms län. Källa: Länsstyrelsen

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev