Det blir ingen skyddsjakt på en sändarförsedd björnhona och hennes ungar. Länsstyrelsen i Norrbotten avslår samebyns skyddsjaktsansökan. Foto: Kenneth Johansson

Ingen skyddsjakt på sändarförsedd björn

En sameby i Norrbotten ansökte i april om skyddsjakt på en sändarförsedd björnhona och hennes tvååriga ungar. Länsstyrelsen i Norrbotten avslår ansökan och konstaterar att björnarna verkar ha lämnat samebyns kalvningsland.

Björnhonan har ingått i ett forskningsprojekt för att undersöka björnens predation på ren, och främst kalvar på våren. Den här honan har tidigare varit en stor predator på renkalv.

Samebyn har haft information om att honan och ungarna har haft sitt ide mitt i kalvningslandet och ansökte därför om skyddsjakt på alla björnarna.

 

En katastrof

– Nu när björnhonan har tvåårsungar är hon den värsta renkalvspredator som finns, och det är katastrof att ha en sådan i en kalvande renhjord, skrev samebyn i sin skyddsjaktansökan.

Länsstyrelsen i Norrbotten konstaterar att det nu gått tre veckor sedan ansökan lämnades in, och att det under den perioden varken finns någon dokumenterad skadebild eller spår av björn i området. Länsstyrelsen har varit i kontakt med Skandinaviska björnforskningsprojektet som fortfarande har möjlighet att pejla honan. Om någon pejling har gjorts framgår inte av länsstyrelsens beslut.

 

Kan ha lämnat kalvningslandet

Däremot för myndigheten ett resonemang om att björnhonans predation på ren kan ha förändrats över tid. Forskningsdata från honan samlades in under åren 2010–2012.

– Vad som hänt därefter och hur den aktuella björnens renpredation har sett ut de senaste åren är inte känt. Länsstyrelsen anser därför att det är svårt att göra en bedömning om och hur den aktuella björnens predation på ren kommer att vara inom kalvningsområdet i år, skriver länsstyrelsen i beslutet.

Då inga skador dokumenterats och björnarna inte setts till anser länsstyrelsen att det tyder på att björnarna lämnat området.

Därför avslås samebyns ansökan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev