Bara genom att kvalitetssäkra lodjursobservationer och spår efter lodjur kan kronobergarna få jakten igen. Nästa år blir det ingen lodjursjakt i Kronobergs län. Foto: Jan Henricson

Ingen lodjursjakt i Kronoberg

I år fick jägarna i Kronoberg fyra lodjur på licensen, varav två sköts. Nästa år blir tilldelningen noll djur.

Eftersom resultatet av inventeringarna inte når upp till förvaltningsmålet har Länsstyrelsen i Kronoberg beslutat att inte tilldela några lodjur till nästa års licensjakt. Målet är 5 föryngringar, och inventeringarna visar 4,5.

Elias Turesson.

– Sådana är siffrorna, och länsstyrelsen kan inte göra så mycket annat. Däremot är jag kritisk till avståndskriterierna i instruktionerna för inventering. De är satta efter förhållanden längre norrut i Sverige, och tar inte hänsyn till att det hos oss är tätare mellan föryngringarna, säger Elias Turesson, jaktvårdskonsulent i Kronoberg.

– Med instruktioner som tar hänsyn till regionala skillnader är jag ganska övertygad om att vi haft ett annat resultat, fortsätter han.

 

Fler med ungar

Enligt de rapporter som kommit den senaste tiden, då spårsnön har täckt länet, finns det dessutom fler föryngringar än vad som rapporterades den senaste inventeringssäsongen.

– Vi får indikationer på hondjur med ungar från stora delar av länet. Det rapporteras många observationer, och det hade gått att jaga. Särskilt mot bakgrund av att det endast sköts två av fyra tilldelade lodjur under jakten i våras. Och båda var hanar, säger Elias Turesson.

 

Rapporter krävs

Han önskar nu att kronobergarna i allmänhet och jägarna i synnerhet, verkligen rapporterar sina observationer av lodjur och lodjursspår, så att dessa kan kvalitetssäkras.

– Vi kan lite till mans konstatera att det finns fler föryngringar i länet än 4,5. Men det hjälper inte om vi inte har fakta som bevisar det. Endast genom att veta säkert får vi möjlighet till lodjursjakt, säger Elias Turesson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev