Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Ingen licensjakt på lodjur i Norrbotten

Det blir ingen licensjakt på lodjur i år heller. Preliminära resultat från årets lodjursinventering visar att stammen är för liten för att länsstyrelsen ska tillåta jakt.

Länsstyrelsen i Norrbotten län skriver på sin webbplats att preliminära resultat från årets lodjursinventering, som pågår till den 28 februari, visar att 17 föryngringar berör länet. Länets lodjursstam ser ut att hamna på miniminivån som dock är något lägre än fjolårets resultat av 22 föryngringar.

Länsstyrelsen uppger att inventeringen även visar att lodjursstammens spridning över länet fortfarande är ojämn och att delar av länet helt saknar föryngringar. Därför blir det ingen licensjakt i länet heller i år.

 

Förvaltning genom skyddsjakt?

Men däremot öppnar myndigheten för skyddsjakt.

– Under våren kommer länsstyrelsens handläggning av skyddsjaktärenden att ske med beaktande av årets inventeringsresultat. När lodjursstammen stabiliserats kan licensjakt nyttjas för att reglera stammen i syfte att minska skadorna på rennäringen, säger Maike Demski, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Norrbotten i ett pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev