Förvaltningsrätten godkänner inte en gemensam jaktkvot för vargjakt i tre värmländska revir. Foto: Boo Westlund

Ingen jaktkvot – vargar ska skjutas i utpekade revir

Premium

Licensjakten på varg i tre värmländska revir får klartecken av förvaltningsrätten, men en kvot på 18 vargar för alla tre reviren gillas inte av domstolen. I stället fördelas antalet vargar ut på respektive jaktområde.

När Länsstyrelsen i Värmland tog beslut om licensjakt på varg i reviren Skacksjö, Flatmossen och Forshaga fanns också en vilja att skapa en gemensam kvot, där totalt 18 vargar skulle skjutas. Det öppnade för att skjuta fler eller färre än sex vargar i respektive revir. En anpassning till naturliga förhållanden och ett sätt att skapa bättre förutsättningar för att också tömma reviren på varg.

Selektiv jakt

Tre jaktkritiska föreningar överklagade beslutet. Förvaltningsrätten i Luleå avslår deras överklagan, och finner att länsstyrelsens argument för jakt har angetts med klara och tydliga mål, med hänvisning till vetenskapligt stöd.

Men på en punkt ger man de klagande rätt. Förvaltningsrätten anser inte att jakten kan bedömas som tillräckligt selektiv utan en fördelning av antalet vargar på respektive jaktområde.

”En sådan fördelning är i detta fall nödvändig, enligt förvaltningsrättens mening, för att minska riskerna för överskjutning och jakt mot fel individer. Av det senast fastställda inventeringsresultatet framgår bland annat att ett av reviren, Flatmossen, nära angränsar till ett annat revir som inte omfattas av licensjakt (svensk-norska Fjornshöjden). Mot denna bakgrund ska beslutet gällande tilldelning ändras på så sätt att det totala jaktuttaget, 18 vargar, begränsas till att sex vargar får fällas per revir,” skriver förvaltningsrätten i domen.

Kraven uppfyllda

I övrigt får licensjakten i de tre reviren grönt ljus. Alla krav för licensjakt är enligt förvaltningsrätten uppfyllda.

För Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland, är beskedet om förändringen av licensjaktsbeslutet ännu ett exempel på att den juridiska prövningen inte handlar om förvaltning, utan om att väga ord.

Förvaltningsrätten stoppar vargjakt i tre gränsrevir

En parodi

Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland.

– Jag tycker det är klåfingrigt av förvaltningsrätten att vara inne i detaljerna för licensjakten. Nu är det beslutat att skjuta bort och tömma tre revir och sammanlagt bevilja jakt på 18 vargar. Det är bra och alla som förstår vad det handlar om vet att antalet vargar i reviren varierar. Det här kan innebära att vi inte kan tömma reviren, vilket är syftet med jakten, säger Anders Olsson.

Han pekar på förvaltningsrättens i vissa fall absurda tolkningar, som i detta fall, men även när det gäller den stoppade jakten i tre gränsrevir.

– Det är tragiskt att vi fortfarande sitter fast i juridiken för att få en vettig vargförvaltning. Det här är en parodi, säger Anders Olsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev