Personuppgifter i importtillstånd för jakttroféer ska kunna sekretessbeläggas, föreslås i Artskyddsutredningen. Foto: Ulrika Karlsson-Arne

Införsel av jakttroféer kan sekretessbeläggas

Personuppgifter i importtillstånd för jakttroféer ska kunna beläggas med sekretess. Det föreslås i den nyligen framlagda artskyddsutredningen, rapporterar Altinget.

För att till Sverige få importera jakttroféer av arter som omfattas av CITES-förordningen krävs särskilt importtillstånd, som utfärdas av Jordbruksverket. Personuppgifter i sådana tillstånd är därmed offentliga och kan begäras ut av allmänheten.

I Artskyddsutredningen, som för en kort tid sedan överlämnades till miljöminister Per Bolund (MP) avv utredaren Lars Tysklind, föreslås att personuppgifter i tillstånden ska kunna sekretessbeläggas, rapporterar Altinget.

 

Kan öka illegal handel

Som skäl anges att sådana jakttroféer är stöldbegärliga, och att sådana personuppgifter är offentliga ökar risken för att personer som importerar jakttroféer utsätts för stölder.

Dessa stölder kan i sin tur bidra till ökad illegal handel, vilket kan bidra till ökad efterfrågan på djurdelar från skyddade arter, resonerar utredaren.

I Artskyddsutredningen nämns särskilt noshörningshorn och elfenben, rapporterar Altinget.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev