Skarv hotar fiskebeståndet i farvattnen kring Stockholm. I dag, 1 augusti, påbörjas skyddsjakt. Foto: Jan Henricson

Inför skottpeng på skarv för att locka fler jägare

Skottpeng på skarv ska få fler jägare att engagera sig i skyddsjakten. Bakom initiativet står Sveriges Organiserade Fiskeguider.

Från och med i dag, 1 augusti, är skyddsjakt beviljad på skarv i Stockholms län.
Detta då Länsstyrelsen i Stockholms län bedömer att allvarlig skada på fisket föreligger genom skarvens konsumtion av abborre och ål i Stockholms skärgård.

 

”Ville göra något”

Några som välkomnar detta är Sveriges Organiserade Fiskeguider.
För att jakten ska bli så effektiv som möjligt har de infört skottpeng à 20 kronor på varje fälld skarv, pengar som tas från deras fiskevårdsfond.
– Detta är drivet av skarvproblematiken och vi bestämdes oss för att göra något. Vi har egentligen inte något ansvar för förvaltningen utan gjorde detta för att väcka berörda myndigheter, säger Lars Lindahl, kassör för Sveriges Organiserade Fiskeguider.

Lars Lindahl, kassör på Sveriges Organiserade Fiskeguider, tror och hoppas på att initiativet ska bli lyckosamt. Foto: Privat

Viktig fråga

De fiskeguider, som är medlemmar och ställer upp med båt för att skjutsa jägarna, kommer att ersättas med 2.500 kronor.
I och med dessa åtgärder hoppas föreningen att fler skarvar ska skjutas.
– För oss som lever på fisket är det väldigt viktigt att detta blir lyckosamt och därför har vi avsatt pengar. Vi är en ideell förening och har inga guldbyxor att ösa ur men vi hoppas att fler organisationer följer vårt exempel, säger Lars Lindahl.

Förvaltningsplan för skarv möter kritik från Jägareförbundet

Många vill hjälpa

Gensvaret på initiativet har hittills varit enormt enligt Lars.
– Det kokar därute, spridningen har varit explosionsartad. Många jägare har hört av sig och vill hjälpa till. Människor har även kontaktat oss och vill swisha pengar för att stötta, säger Lars Lindahl.

 

Marcus Nyberg

Fakta

Den regionala förvaltningsplanen i Stockholms län beskriver att skarvpredation kan ha negativa effekter på den akut hotade ålen som både växer upp och vandrar i Stockholms farvatten. Länsstyrelsen bedömer därför att det föreligger allvarlig skada på abborre samt ål. Med hänsyn härtill saknas skäl att ta ställning till om det föreligger risk för allvarlig skada gällande skarvens predation på övriga rovfiskarter. 

För att freda ål, abborrbestånd och övriga rovfiskarter får skyddsjakt bedrivas i Östersjön i Stockholms län från och med den 1 augusti 2022 till och med den 31 mars 2023.

Källa: Länsstyrelsen

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev