Hur fick du Bokmässan att ändra policy?

En insändare i Göteborgsposten fick ansvariga på Bokmässan att tänka om. Jaktjournalens tidigare chefredaktör John Duff talade klarspråk om hur han såg på mässans beslut att endast tillåta vegetarisk mat på mässan.

Vad var det som fick dig att fatta pennan?

– Jag är sekreterare i Göteborgs jagtsällskaps stiftelse som under ett antal år sponsrat Jägareförbundet Västra Götaland Västs monter på Bokmässan. Ett utmärkt sätt att möta en stor allmänhet. Nu hade mässan antagit regler som gjorde att jägarna inte kunde vara med.

 

Blev jägarna stoppade från att delta, menar du?

– Nej, men det blev resultatet. I montern där man visat jaktlitteratur har länsförbundet också bjudit på smakprover av viltkött. Responsen har varit mycket positiv. I år hade man beslutat att endast vegetarisk mat får serveras på mässan, och då blev det inte intressant för Jägareförbundet att delta. Det var det jag reagerade på.

 

Så blev det en insändare i Göteborgsposten. Hur argumenterade du i den?

– Jag påpekade att viltköttet är näringsrikt, hälsosammare än tamdjurskött och närproducerat genom tillvaratagande av vår egen naturs förnyelsebara överskott. Viltköttet kommer från djur som är skonade från slakthusens skräckkammare.

 

Och så bedömde du den vegetariska maten ur ett klimatperspektiv?

– Vegetarisk mat betyder ofta importerade grönsaker och frukter. Mat från de skövlade regnskogarnas sojaodlingar och från monokulturer på andra sidan jorden. Den här maten transporteras tusentals mil med långtradare och fraktas över oceanerna med båtar som spyr ut gigantiska mängder koldioxid.

 

Det visade sig att din insändare gav resultat?

– Ja, den ledde till att ansvariga för Bokmässan tog kontakt med Jägareförbundet Västra Götaland Väst och mer eller mindre bad om ursäkt, och välkomnade jägarna tillbaka till mässan, där de får servera smakprov av viltkött som tidigare.

 

Det kan alltså löna sig att skriva en insändare?

– Ja, jag är nöjd. Den väckte uppmärksamhet och gav ett omedelbart resultat som jag kanske inte hade förväntat mig. Jag lärde mig också en del av hur debatten fungerar i dessa digitala tider där man i kommentarerna till min insändare inte diskuterade innehållet i den, utan tog den som ursäkt för att föra fram andra åsikter som inte hade med saken att göra, säger John Duff.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev