I Jägareförbundets nya Handlingsplan vildsvin behandlas hundanvändningen i ett särskilt avsnitt. Foto: Jan Henricson

Hundar och utfodring i ny vildsvinsplan

Jägareförbundet har i dagarna kommit med sin nya handlingsplan för vildsvinsförvaltningen. I den tar man bland annat upp frågan om utfodring och hundanvändning mer ingående än i tidigare version.

Den nya Handlingsplan vildsvin, som tagits fram i samarbete mellan förbund, länsföreningar och kretsar, är ett omfattande men lättillgängligt dokument.

I det får jägare och markägare många råd om hur vildsvinsstammen kan förvaltas på ett klokt sätt med tanke på både jaktmöjligheter och begränsning av skador.

Alpo Syväjärvi.

– Det var dags att revidera vår handlingsplan. Nya kunskaper har kommit sedan den gamla upprättades, nya ställningstaganden har gjorts. Mycket av det som stod i den gamla planen finns förstås med, men det finns också nyheter, säger Alpo Syväjärvi, regionchef i Jägareförbundet Mitt, och en av dem som arbetat med den nya planen.

 

En tydlig plan

Han betonar tydligheten i planen, där delområden som samverkan, utfodring, jakt, problem och värden lyfts fram med en rad underrubriker.

En nyhet jämfört med tidigare plan är att Jägareförbundet inte anser att utfodring i stödjande syfte ska förekomma under vegetationsperioden.

Vidare avråder man från utfodring med sockerbetor. Lämpligt foder är istället ensilage, ärtor, majs och bönor. Alla livsmedel som innehåller animaliskt fett är förbjudet att använda som foder till vilt, vilket innebär att till exempel bröd och matrester inte får användas.

 

Hundar och samverkan

Planen tar också upp etiken i samband med hundanvändning. Jaktledare ska avbryta jakten med en hund som beter sig olämpligt med hänsyn till viltet.

Hundar som upprepat visat tendenser att skada friskt vilt ska inte användas, eller ska förses med munkorg, heter det.

– Vi betonar också hur viktigt det är med samverkan mellan jaktlag och mellan jägare, markägare och lantbrukare och flera andra. I planen listas en lång rad åtgärder för hur skador i jordbruket begränsas på ett effektivt sätt, samtidigt som vi håller på etiken och slår vakt om jaktmöjligheterna. Jag rekommenderar alla som sysslar med vildsvinsförvaltning på olika sätt att ta del av förbundets handlingsplan. Där finns mycket att hämta, säger Alpo Syväjärvi.

 

Hämta vildsvinsplanen

Ladda ner handlingsplanen i pdf-format här:

Handlingsplan vildsvin kort version.

Handlingsplan vildsvin fullständig version.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev