Tjänstemän som hanterar rovdjursfrågor, och främst frågor som rör varg, drabbas ofta av hot i sin tjänsteutövning. Foto: Lars-Henrik Andersson

Hot mot tjänstemän som hanterar rovdjursfrågor

Hot mot tjänstemän som jobbar med rovdjursfrågor har blivit ett allt större problem. I Jämtland har det den senaste tiden skjutits sju vargar, och det har lett till hot riktade mot anställda vid länsstyrelsen i Jämtlands län.

Det är Sveriges Radio Jämtland som berättar om hotbilden. Fem vargar har den senaste skjutits i två områden söder om Östersund. Två vargar sköts dessutom nyligen i Härjedalen, efter att de vandrat in från Dalarna under pågående skyddsjakt.

 

Hot och hat

En av de tjänstemän som drabbats av hoten är länsstyrelsens vilthandläggare Emma Andersson.

– Det kom ett anonymt hot till länsstyrelsen, adresserat till oss som hanterar rovdjur, säger Emma Andersson.

Hon beskriver den känsla av obehag som hoten framkallar.

– Ja, det är en del dagar, då är man…man blir ju påverkad, men det är viktigt att komma ihåg att jag är tjänsteman men när jag är hemma, då är jag hemma, säger Emma Andersson.

 

Starka känslor

Frågor som rör rovdjur, och då främst varg, väcker starka känslor. Hoten kan komma från både de som vill ha mer varg och de som vill att vargarna ska skjutas bort.

I det här fallet är det en omfattande skyddsjakt som lett till de hot som framförts.

– Det var en skrivelse där man beskriver vad man vill ska hända med personal, beslutsfattare och handläggare som jobbar med rovdjur, säger Henrik Hansson, viltchef på länsstyrelsen i Jämtland.

 

Tydliga rutiner

Enligt Henrik Hansson finns det tydliga rutiner för hur man hanterar hot riktade mot anställda, och när man polisanmäler.

Länsstyrelsen i Jämtland ser hoten som ett arbetsmiljöproblem.

– Jag tycker att det är tråkigt att tjänstemännen ska behöva utstå påhopp, oavsett om det är rent brottsliga påhopp eller om det är otillåten påverkan. Att de ska behöva stå ut med sånt när de gör sitt jobb, säger Henrik Hansson.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev