Polisen ökar bevakningen i Dalarna och Värmland med anledning av björnjakten. I första hand för att motverka jaktsabotage, meddelar myndigheten. Foto: Kristoffer Pettersson & Mostphotos

Höjd polisberedskap mot jaktsabotage

Polisen i region Bergslagen ökar beredskapen och närvaron i Dalarna och Värmland med anledning av björnjakten. Den här gången inte bara för att kontrollera jägare, utan också för att förhindra jaktsabotage.

Huvudsyftet med Polisens ökade närvaro i björnjaktskogarna är att förhindra jaktsabotage och bidra till att den legalt beslutade jakten kan genomföras utan störning.

– Underrättelsebilden visar i nuläget inte på någon förhöjd eller känd hotbild men erfarenheten visar att störningar mot enskilda personer, jakten och dess företrädare i sin helhet kan förekomma, säger Peter Karlsson, chef för polisområde Dalarna, på myndighetens hemsida.

Hot och sabotage

Möjligtvis tänker polischefen på förra årets björnjakt då jägare i Dalarna utsattes för allvarliga hot. Bland annat påträffade en enskild jägare, tillika förtroendevald i Jägareförbundet, en bombatrapp vid sin bostad.

Anonyma brev skickades också till Jägareförbundets kontor i Falun, samtidigt som kontoret utsattes för skadegörelse.

Drönare och helikopter

Under årets jakt kommer Polisen vid behov att använda sig av drönare i sin övervakning. Om behov uppstår kan man också komma att utnyttja helikopter.

Liksom tidigare år har man också för avsikt att göra stickprovskontroller bland jägarna. Det handlar i första hand om att kontrollera vapenlicenser och att jaktkortet är betalat.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev