Fällhorn från den världsberömda ”sagoälgen” har hittats. Den här bilden togs hösten 2016. Ingen har sett till den vita älgtjuren sedan januari 2018. Foto: Tommy Johansson/Utefoto

Hittade fällhornen efter världskänd ”sagoälg”

Inte sedan vintern 2017/2018 har den vita världskända ”sagoälgen” i värmländska Gunnarskog synts till. Folket i bygden är rätt säker på att älgtjuren är död. Men den lämnade efter sig ett minne. Börje Augustsson hade den smått osannolika turen att hitta fällhornen som nu är på väg att bli vackert trofémontage.

Vad är sannolikheten att hitta båda fällhornen efter en av vårt lands mest kända älgar? Den är ganska liten, men Börje Augustsson, 57 år, hade en smått unik tur. Här är berättelsen om hur det gick till.
Men vi tar det från början.
I flera år var den vita ”sagoälgen” känd och oskygg, men när Edas kommunalråd Hans Nilsson på sensommaren 2017 filmade när älgen simmade över ett vattendrag blev den en världskändis. Älgtjuren skapade stor uppståndelse, fotografer vallfärdade till Gunnarskog för att få bilder och filmer av älgen.

 

Skyddsjakt

På senhösten 2017 uppträdde älgen oskyggt och aggressivt varpå polisen fattade beslut om skyddsjakt, som man dock drog tillbaka en vecka senare.
Och inte långt därefter upphörde observationerna. Älgtjuren sågs sista gången i liv någon gång i mitten av januari 2018. Det berättar naturfilmaren Ulf Jonasson som i fyra års tid följde älgen vilket resulterade i filmen ”Skogens vita konung” som visades i SVT första gången i juni förra året.

 

Spekulationer

– Man kan nog säga med 100 procents säkerhet att han inte finns i livet längre. Han var stationär i sitt hemområde. Det kunde gå någon vecka då han inte syntes till men han kom alltid tillbaka till sina favoritplatser, säger Ulf Jonasson.
Han berättar att det spekuleras mycket kring vad som hänt den världskända älgen.
– Det handlar om allt från att han skulle ha gått genom isen, dött en naturlig död eller på grund av sjukdom till att han blivit skjuten. Jag var själv och letade honom i maj och juni förra året. I år hade han blivit tio år gammal, säger Ulf Jonasson.
Allt pekar på att älgtjuren är död. Men den lämnade ett minne efter sig.

De här hornen tappade den vita ”sagoälgen” någon gång under vintern 2016/2017. Fällhornen hittades senare av Börje Augustsson. Det är samma hornuppsättning som älgtjuren har på bilden som är tagen av Tommy Johansson hösten 2016. Foto: Privat

 

Såg den på åkern

Börje Augustsson bor i den lilla byn Allstakan strax norr om Gunnarskog. Han berättar att den vita älgtjuren vistats i området sedan den var kalv.
Vintern 2016/2017 såg Börje som vanligt tjuren vid åkern inte långt från huset.

Börje Augustsson, Värmland. Foto: Privat

– En sen eftermiddag, strax innan skymningen såg jag honom på åkern och tyckte då att han tappat ett av hornen. Jag tänkte inte så mycket på det. Tiden gick och fram på vårkanten när snön började smälta så såg jag en morgon någonting som låg där ute på åkern. Jag hoppade i byxor och skor och gick ut på åkern och där låg ett av tjurens horn, det högra. Det var ingen tvekan om att det var hornet från den vita älgtjuren, för hornet låg på den plats där han brukade ligga och vila, berättar Börje Augustsson som direkt började fundera över vart det andra hornet kunde ligga.
– Jag letade en hel dag runt hyggen och åkerkanter där han brukade vara, men hittade inte det andra fällhornet.

 

Vindfällen ledde till hornet

Samtidigt hade en storm medfört att träd på hans skogsskifte blåst omkull.
– En dag tog jag motorsågen och gick ut i skogen för att ta hand om några vindfällen. Jag genade över ett litet kalhygge och råkade då trampa på det andra hornet. Det låg 500 till 600 meter fågelvägen från det första hornet. Det var en ren slump att jag hittade det andra fällhornet vilket gjorde hornuppsättningen komplett. Hade inte de där träden blåst omkull hade jag aldrig gått den vägen och hornet hade kanske aldrig blivit funnet, berättar Börje Augustsson.

”Jag genade över ett litet kalhygge och råkade då trampa på det andra hornet”

Han kom för en tid sedan i kontakt med Jimmy Olsson som bor i närheten och som gör trofémontage på fritiden.

Jimmy Olsson med det färdiga trofémontaget som han gjort av de upphittade fällhornen och en konstgjord älgskalle. Nu lever minnet av den vita, världsberömda älgtjuren vidare. Foto: Privat

– Jag gör montage på hobbynivå och i vintras fick jag in ett par fällhorn av Börje som ville ha dem monterade på en syntetisk älgskalle. Sagt och gjort. Arbetet smögs igång lite sakteliga. Han ville förutom själva montaget ha hornen återfärgade eftersom de bleknat en aning. Eftersom jag inte har detta som huvudsaklig syssla så kunde jag ”kosta på” det lilla extra och jag lade lite tid på att omarbeta plastskallen eftersom den bland annat hade gjutskarvar och detaljer som helt enkelt kunde förfinas för att se mer naturligt ut. Jag tunnade ut näsbenet, ändrade hålorna för ådrorna vid ögonen och benfogar accentuerades, berättar Jimmy Olsson.

Jimmy Olsson omarbetade den syntetiska älgskallen eftersom den hade gjutskarvar och detaljer som helt enkelt kunde förfinas för att se mer naturlig ut. Bland annat tunnades näsbenet ut, hålorna för ådrorna vid ögonen ändrades och benfogar accentuerades. Foto: Privat

 

Känd älgtjur

Han har lagt ner ett par veckors jobb totalt på att få till montaget.
– Det kändes extra angeläget att göra ett fint jobb när det handlar om horn från en så känd älgtjur. Hornuppsättningen är från året innan tjuren försvann. Det är enkelt att bevisa med hjälp av alla fotografier och filmer som finns på älgen. Nu har det här blivit ett fint minne, säger Jimmy Olsson
Utlägget ligger på 121 centimeter och totalt har trofén 19 taggar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev