Högsta förvaltningsdomstolen.

Högsta förvaltningsdomstolen. Foto: Martin Källberg

Hfd: Fel att ändra i överklagat beslut om vargjakt

Det var fel av tre länsstyrelser att ändra i redan fattade beslut om vargjakt och lägga till fler vargar på tilldelningen. Detta eftersom de första besluten hade överklagats. Det har Högsta förvaltningsdomstolen kommit fram till.

Det var i samband med licensjakten på varg 2022 som länsstyrelserna i Dalarna, Västmanland och Örebro ändrade i sina jaktbeslut för varg i reviren Haraldsjön och Snösjön. Enligt de första besluten skulle tolv vargar skjutas men när det under licensjakten visade sig att det fanns fler vargar än så i reviren utökades tilldelningen av myndigheterna.

Redan överklagat

Men så skulle de inte ha gjort. Rovdjursföreningen hade redan överklagat det ursprungliga besluten och organisationen överklagade även tilläggsbesluten och nu – knappt två år senare – ger högsta juridiska instans Rovdjursföreningen rätt.
Högsta förvaltningsdomstolen har kommit fram till att länsstyrelserna inte får ändra i ett beslut om vargjakt som redan är överklagat och föremål för rättslig prövning.

Får inte ändra

Domstolen hänvisar till litispendens i paragraf 39 i förvaltningslagen. Där gäller som huvudregel att en myndighet inte får ändra ett beslut som den har fattat om beslutet har överklagats.
Det innebär att länsstyrelserna gjorde fel som ändrade besluten och la till att fler vargar skulle skjutas. Detta trots att tilläggsbesluten fattades eftersom det fanns ny kunskap om vargsituationen i området.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev