Helikopterförtaget anger i sin överklagan att företaget bedriver turistverksamhet i den svenska fjällvärlden och bland annat flyger ut utländska ripjägare som ska jaga på statens marker. Foto: Olle Olsson

Helikopterföretag förlorade mål om fjälljakt för norska jägare

Ett helikopterföretag från Västerbotten har överklagat de nya jaktreglerna på statens marker ovan odlingsgränsen. Helikopterföretaget yrkar att utländska jägare ska beviljas jakttillstånd och att förvaltningsrätten ska inhämta förhandsbesked från EU-domstolen angående frågan om rennäringsförordningens paragraf 3 är förenlig med gällande unionsrätt.
Förvaltningsrätten i Umeå har nu avkunnat dom i målet.

Målet började med att en person kontaktade helikopterföretaget och bad om hjälp med att undersöka om det var möjligt för åtta norska jägare att jaga ripa på Girifjället den 10–15 september, alltså dagarna innan jakten på statens marker öppnas för alla.

 

Viktiga kunder

Helikopterföretaget kontaktade länsstyrelsen i Västerbotten och uppgav att det var viktiga kunder som de flugit i många år och som inte kunde komma efter den 15 september, alltså när statens marker är öppen för alla jägare, oavsett nationalitet eller eventuell anknytning till Sverige.

Länsstyrelsen nekade helikopterföretaget, som svarade med att överklaga beslutet till Umeå förvaltningsrätt.

 

Förbrukat viltbestånd

Helikopterföretaget anger i sin överklagan att företaget sedan länge bedriver turistverksamhet i den svenska fjällvärlden och bland annat flyger ut utländska ripjägare som ska jaga på statens marker. Företaget anger: ”Viltbeståndet kan vara förbrukat redan innan utländska jägare ges tillstånd, vilket troligen kommer att inverka negativt på antalet utländska jaktturister. En sådan ordning medför konsekvenser för de näringsidkare som direkt eller indirekt försörjer sig på jaktturism. Om bestämmelsen är förenlig med EU-rätten föreligger i vart fall indirekt diskriminering gentemot tjänsteleverantörer och tjänstemottagarna drabbas negativt av följderna.”

Helikopterföretaget yrkar därför på att de utländska jägarna ska beviljas jakttillstånd och att förvaltningsrätten ska inhämta förhandsbesked från EU-domstolen angående frågan om rennäringsförordningens paragraf 3 är förenlig med gällande unionsrätt.

 

Talerätt saknas

I en dom avkunnad den 24 november avvisar Förvaltningsrätten i Umeå helikopterföretagets överklagande. Förvaltningsrätten avslår även yrkandet om inhämtande av förhandsbesked från EU-domstolen.

Sammantaget finner förvaltningsrätten att bolaget klagar för egen del och att överklagandet avvisas på grund av bristande talerätt för företaget. Därför föreligger heller inte något skäl att inhämta förhandsbesked från EU-domstolen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev