Hårt slag mot säljakten

– Utslaget har inget med själva jakten att göra, den är en fråga för sig, men om jägarna inte får avsättning för skinn, olja och kött blir det besvärligt, säger Anders Grahn. Foto: Daniel Sanchez

Handeln med sälprodukter kan komma att förbjudas i Sverige och Finland, efter ett utslag i världshandelsorganisationen WTO. Om inte EU-kommissionen inom kort överklagar tvingas EU anpassa sig till WTO-panelens beslut. Något som skulle vara ett hårt slag mot säljakten.

Från Jägareförbundet sida uppmanar man regeringen att trycka på EU-kommissionen så att beslutet överklagas.
Anders Grahn. Foto: Magnus Rydholm– Jag förutsätter att regeringen nu driver EU-kommissionen framför sig så att WTO-beslutet överklagas, säger Anders Grahn, ansvarig för internationella frågor på förbundet.

Enligt den svenske EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M), som arbetade hårt för att få till undantaget mot handelsförbudet, förbereds nu ett överklagande.

Christofer Fjellner. Foto: Peter Knutson– Tyvärr är det här WTO-beslutet riktat mot Sverige. Men enligt de signaler jag har fått ska kommissionen överklaga beslutet, säger Christofer Fjellner.

 

Krånglig bakgrund

För några år sedan, efter att ha lyssnat på en högljudd opinion, kom EU fram till att säljakt var av ondo. Jakten skulle stoppas genom att handeln med sälprodukter förbjöds. Det drabbade i första hand säljägare och sälhandelsföretag i Norge och Kanada.

EU tvingades dock att göra undantag från förbudet. Ursprungsbefolkningar för vilka säljakten var viktig och en del av kulturarvet fick fortsätta att sälja produkter från säl. Handel fick också ske med produkter från sälar skjutna under skyddsjakt i Sverige och Finland.

Norge och Kanada överklagade EU-beslutet till världshandelsorganisationen WTO och för en tid sedan kom ett utslag från en så kallad WTO-panel som behandlat ärendet.

Panelen finner att EU:s regler för handel med sälprodukter är förenliga med de åtaganden EU har enligt de avtal man tecknat angående bland annat handelshinder.

Enligt WTO-panelen finns det ingen annan åtgärd som ”kan bidra till att skydda sälarnas välfärd i samma utsträckning som ett förbud.”

Man slår också fast att det är motiverat med ett undantag för produkter som kommer från ursprungsbefolkningars traditionella jakt på säl. I det fallet har EU övertygat panelen att det är motiverat med fortsatt handel, även om man enligt WTO inte utformat undantaget på ett rättvist och neutralt sätt.

När det gäller skyddsjakten har WTO-panelen en annan inställning. EU har i det fallet inte lyckats visa att det finns legitima skäl att tillåta handel med dessa produkter.

 

En grundbult

Om EU inte överklagar och ett handelsförbud införs mot sälprodukter från Sverige och Finland är det enligt Svenska Jägareförbundet ett hårt slag mot säljakten.
– Utslaget har inget med själva jakten att göra, den är en fråga för sig, men om jägarna inte får avsättning för skinn, olja och kött blir det besvärligt, säger Anders Grahn.

Enligt Grahn går WTO-panelens utslag emot alla principer vad gäller jakt och tillvaratagande av ett byte. Grundbulten i svensk jaktutövning är att jägarna tar tillvara sitt villebråd, vilket också är en förklaring till den höga acceptans för jakt som finns i Sverige.
– Om regeringen står upp för sitt tal om ett uthålligt nyttjande av naturliga och förnyelsebara resurser måste man reagera. Jag förutsätter att regeringen nu argumenterar mot EU-kommissionen så att WTO-beslutet överklagas, säger Anders Grahn.

Om WTO-panelens utslag står fast, även efter ett överklagande, bedömer Christofer Fjellner att frågan på nytt kommer att hamna i EU-parlamentet.
– På ett sätt är det bra, för då får jag möjlighet att på nytt argumentera för att undanröja förbudet i sin helhet. Jag menar att det är orimligt att vi av djuretiska skäl ska ha ett förbud mot att handla med produkter från ett djur som vi tillåter jakt på, vilket bland andra svenska EU-parlamentariker hävdar. Man skulle kunna kalla det för EU:s egen variant av STG, skjut, tig och gräv, säger Christofer Fjellner.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev