Stora angrepp av hjortlusfluga kan förklara de sjuka älgarna i Brevens bruk. Foto: Leif Granlöf och Boo Westlund

Hårlösa och försvagade älgar avlivade

Kraftigt håravfall, allmän svaghet och svåra rörelseproblem. Minst åtta älgar har nyligen avlivats inom ett mindre område i östra Närke.
– Vi har tagit prover men inte hittat någon bestämd orsak. Det kan vara kraftiga insektsangrepp, säger biträdande statsveterinär Caroline Bröjer vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Under de senaste veckorna har ett relativt stort antal sjuka älgar observerats och avlivats i trakten av Hjortkvarn och Brevens bruk i Örebro län.

Under förra helgen avlivades fyra djur i Brevens bruk, två kor med sina respektive kalvar.

– De var kraftigt avmagrade och ena kon hade väldigt stel gång, berättar Jonas Pettersson, skogvaktare på Brevens bruk.

Förutom de fyra avlivade djuren har man även sett ytterligare två drabbade älgar i området.

Proverna visade att det fanns mycket bakterier i huden men inga parasiter eller sjukdomar. Foto: Leif Granlöf

Försvagade och hårlösa

Vad orsaken till att älgarna tappar päls är ännu okänt.

– Förra året gjorde vi en flyginventering och då såg vi några älgar som drabbats av mindre håravfall men då var dom relativt normala i hullet, säger Jonas Pettersson.

I närheten av Hjortkvarn, som fågelvägen ligger cirka en mil väster om Brevens bruk, har tidigare tre älgar avlivats på grund av kraftigt håravfall och allmän svaghet. Dessutom rör sig en drabbad ko med två kalvar i området.

– En av de skjutna älgarna låg vid en foderplats och var så dålig att den inte kunde resa sig upp så den avlivades där den låg, berättar jägaren Leif Granlöf.

 

Hudprover

För att få svar på frågan varför älgarna blivit så sjuka har Leif Granlöf skickat in ett öra och hudprover från två älgar  till SVA för provtagning.

Carolin Bröjer är biträdande statsveterinär vid SVA och leder ett forskningsprojekt kring hudsår på älg, och hon har tagit del av proverna från Hjortkvarn/Brevens bruk.  Hon kan dock inte ge någon entydig förklaring till varför djuren blivit sjuka.

– Om älgen tappar mycket päls så leder det ju till att den börjar frysa och därmed behöver mycket mer energi och måste då äta mycket mer. Kan dom inte få tag på tillräckligt mycket mat så kommer dom att tappa i vikt och bli allmänt försvagade, säger hon.

 

Insektsangrepp

SVA har även fått in en hel älgkropp från det aktuella området och där såg man att det fanns stora mängder  hjortlusflugor på kroppen.

– I kanten mellan den kala huden och huden där det fanns hår kvar såg vi att det fanns hela klumpar med hjortlusflugor, säger Caroline Bröjer.

– En av älgarna låg ju ner i höet vid en foderplats och kunde inte resa sig.

• Kan det vara vid foderplatserna dom blir smittade?

– Naturligtvis så ökar risken för smitta vid nära kontakt mellan djuren men när det gäller hjortlusflugan är inte risken så stor utan den har älgarna fått på sig tidigare, säger Caroline Bröjer.

Några andra parasiter har man inte hittat och även om det enligt ett utlåtande från SVA finns ”Riklig växt ej artbestämd bakterie i riklig blandflora” i hudproverna så har man inte sett några andra sjukliga förändringar hos älgarna.

Från ett av de avlivade djuren i Brevens bruk har man även skickat in ett CVD-prov och det var negativt, alltså ingen smitta.

• Så, vad är då orsaken till att älgarna blivit så sjuka?

– Vi hittar ingen annan orsak än att det skulle röra sig om kraftiga insektsangrepp. Min teori är att det samma fenomen som vi såg i Värmland 2007 då älgar både i Värmland och Norge tappade pälsen och blev sjuka, säger Caroline Bröjer.

När älgarna i Värmland drabbades av håravfall 2007 sövdes tre kor och försågs med sändarhalsband.Foto: Gunnar Glöersen

Överlevde och kalvade

I Värmlandsfallet var Gunnar Glöersen från Svenska Jägareförbundet inblandad för att försöka hitta orsaken till att älgarna tappade pälsen.

– Det hade börjat uppträda älgar med pälsavfall och till att börja med sköt vi bort dom. Men när det blev fler och fler började vi fundera om det var vettigt att skjuta bort så många kor, säger Gunnar Glöersen.

Man beslutade sig för att försöka utröna vilken överlevnadsförmåga de drabbade djuren hade. Istället för att avliva dem sövdes tre älgar och utrustades med sändarhalsband, för att kunna följa dem till kommande år.

Försöket blev lyckat.

– Det visade sig att de faktiskt överlevde vinter och fick senare tillbaka sin päls. Vi följde de tre korna som visade sig bli helt återställda och som även hade kalvar flera år i rad efter att de tillfrisknat, säger Gunnar Glöersen.

 

Leif Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev