Haren med fyra öron sköts på jaktmarken Restad väster om Tranås. Foto: Privat

Hare med fyra öron föll framför stövare

Premium

I en artikel på Svenskjakt.se i augusti bad forskare om jägarnas hjälp med att komma över treörade harar. De sa inget om fyrörade. En sådan sköts på stövardrev för en vecka sedan i trakterna av Tranås.

Jägaren Hans Frid blev minst sagt förvånad när han kom fram till fältharen som han sköt efter ett klingande stövardrev på marken Restad, strax väster om Tranås.

Haren såg inte ut som harar brukar göra, för i stället för två öron hade den fyra.

 

Behårade öron

– Men bara två hörselgångar som på vilken hare som helst. Haren såg mycket märklig ut. När man tittade på den framifrån var det högra extra örat mer utvecklat än det vänstra, säger Leif Carlsson som äger luzernstövaren som drev fram haren.

Leif Carlsson tror att han haft samma hare på benen tidigare, och att den därmed är åtminstone ett år gammal.

– Jag hade en hare uppe som gick exakt samma runda ifjol så jag tror det är samma. Dessutom tycks det varit en fullvuxen hare och ingen åring, säger han.

Jägarna tror inte att extraöronen beror på att haren skadat sig, utan att det är en ”naturlig förändring”. Samtliga fyra öron var behårade och det kändes ingen ärrvävnad på dem.

 

Haren hade fyra öron, men bara hörselgångar i två. Foto: Privat

Ändrade anlag

Tyvärr hade inte jägarna kännedom om forskarnas önskemål om att få in harar med tre öron. Då hade de tagit kontakt med dem omgående.

– Jag ska ringa och fråga om det räcker med att vi sparat lite skinn och öronen för då skickar jag det gärna. Men antagligen vill de väl ha mer för att göra sina undersökningar, säger Leif Carlsson.

Att harar föds med tre (och kanske också med fyra) öron beror på en förändring i arvsanlagen.

– En så kallad mutation. Nu vill vi få svar på vilken mutation det rör sig om, förklarade Carl-Gustaf Thulin forskarnas intresse i en tidigare artikel på Svenskjakt.se.

 

Harar med tre öron efterlyses

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev