”Har inte ändrat blypolicy”

Torbjörn Larsson är ordförande i Jägareförbundets blygrupp.

Blyfrågan har seglat upp på agendan efter att Norge kommit med nya riktlinjer för hur mycket kött som ska skäras bort.
– Vi har inte ändrat våra riktlinjer, säger Torbjörn Larsson som är ordförande i Jägareförbundets blygrupp.

I Norge rekommenderar man att jägarna ska skära bort 30 centimeter runt den sårkanal som kulan orsakar. Hur mycket säger Svenska Jägareförbundet?

– Våra riktlinjer säger fem centimeter och att man också skär bort allt som är skadat. Även om det är längre bort än fem centimeter.

Räcker det?

– Vår inställning i blyfrågan är att det aldrig får vara några tveksamheter för människor att äta viltkött. Kanske är det så att vi har skurit bort för lite tidigare. Nu ska vi skära bort mer. Genom att göra det löser vi problemet. Då försvinner eventuella blyfragment från köttet.

– Då har vi också adresserat den mest akuta frågan. Att se till att viltkött fortsätter att vara ett riktigt bra livsmedel.

Finns det inte andra problem med blyet?

– Myndigheterna håller på att kontrollera hur bly påverkar såväl människa som miljön i övrigt. Vi deltar och följer noga de slutsatser som kommer fram. Men ska vi vara ärliga så är dessa undersökningar inte klara än.

Kommer jägarna använda bly i ammunitionen även i framtiden?

– Tittar vi internationellt så finns det länder där man arbetar för blyförbund i ammunition. Det är troligt att den blydebatten också når oss.

Är det dags att gå över till blyfria alternativ i ammunitionen?

– Jag tror att alla jägare skulle göra det om det fanns fullgoda alternativ, till rimliga kostnader. Idag är vi inte där. Kopparkulor som ofta nämns som alternativ finns inte att köpa överallt, och inte heller i alla kalibrar.

Borde inte Svenska Jägareförbundet jobba för att ammunitionstillverkarna tar fram alternativ?

– Det gör vi. Men det är inte så enkelt. Det finns många olika aspekter som måste fungera. Bland annat är de etiska frågorna väldigt viktiga. Ammunitionen får inte bli sämre.

Så Svenska Jägareförbundet har inte ändrat sina riktlinjer för blyet?

– Nej, men vi följer naturligtvis vad som händer i frågorna. Vi vill inte att jägarna och jakten ska ge några negativa miljöeffekter. Därför är det viktigt att vi får fram allt fakta innan vi, myndigheter eller politikerna fattar beslut. Vi vill inte att det ska fattas några förhastade beslut på dåliga underlag.

Är du orolig för att äta viltfärs?

– Nej, personligen är jag inte det. Men Livsmedelsverket har tagit fram riktlinjer. Dessa tycker jag man ska följa. Lyckas vi med uppgiften att få jägarna att skära bort mer runt sårkanalen. Då försvinner de blyfragment man hittat och då kan Livsmedelverket ändra riktlinjerna.

– Hela frågan handlar om tillvaratagande. Löser vi det så är problemet borta, säger Torbjörn Larsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev