Inventering av lodjur på snö kan bli svårt i ett förändrat klimat. Foto: Mostphotos

Handlingsplan för ett förändrat klimat

Ett förändrat klimat kan påverka Naturvårdsverkets hantering av bland annat viltfrågor. I det nationella klimatanpassningsarbetet nämner myndigheten ökade insatser mot invasiva arter samt nya former för inventering av järv och lo.

Ett nytt och varmare klimat förväntas ge både längre växtsäsonger och ett på många sätt våldsammare klimat med stormar, torka, bränder och översvämningar. Det kan leda till att visa arter försvinner, samtidigt som andra gynnas.

På regeringens uppdrag har Naturvårdsverket tagit fram en handlingsplan för myndighetens arbete med klimatanpassning. Det berör land och hav, byggnader, flora och fauna.

 

Lång lista

Närmare 60 klimatanpassningsåtgärder har listats som prioriterade under de kommande tre åren. Det handlar till del om grön infrastruktur, ekosystemtjänster och hållbar dagvattenhantering, där våtmarker är ett viktigt inslag för att motverka torka och ett sjunkande grundvatten.

Där beskrivs också hur ett förändrat klimat förväntas påverka vilda djur och växter, men även Naturvårdsverkets uppdrag att bland annat inventera järv och lo. Nuvarande inventeringsmetoder som till exempel snöspårsinventering kommer inte att fungera i ett förändrat och snöfattigt klimat.

 

Ny förvaltningsplan för älg

I handlingsplanen pekar man också på behovet av att förebygga och förhindra etablering av invasiva främmande arter som bedöms öka till följd av klimatförändringen.

Hjortdjurens påverkan i ett förändrat klimat beskrivs i en punkt som ska redovisas under året, i samband med att en ny förvaltningsplan för älg och kronhjort presenteras.

Hela rapporten kan du läsa här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev