Hamiltonstövaren hade flera öppna sår, men det inre skadorna är det som oroar veterinären. Foto: Jan-Åke Svahn

Hamiltonstövare svårt skadad av varg

En hamiltonstövare skadades under tisdagen svårt när den attackerades av rovdjur söder om Alfta i Gävleborgs län. Stövaren överlevde med inre skador och blödningar i främst lår och ländrygg. Skadorna var vid veterinärundersökningen på tisdagskvällen typiska för varg, men spårning på platsen under onsdagen visade att det var en mindre björn som angripit hunden.

Jan-Åke Svahn jagade under tisdagsmorgonen hare med sin hamiltonstövare Boss på Alfta södra vvo:s marker i Ovanåkers kommun, några kilometer söder om Alfta. Den sexåriga hunden hade drivit hare i 2,5 timme när han plötsligt avbröt drevet.

– Det blev knäpptyst, och jag hade slut på batteriet i pejlen så jag såg inte riktigt vad som hände, berättar Jan-Åke Svahn.

 

Jagade hare

Drevet hade buktat fint i ett område 400 – 500 meter bort. När Boss tystnade tog sig Jan-Åke Svahn till bilen för att byta batterier.

Under tiden kom hunden tillbaka och satte sig bakom bilen.

– Han var på benen men betedde sig konstigt. När jag fick in han i bilen såg jag att det var blod överallt, säger Jan-Åke Svahn.

Stora öppna sår på låren vittnade om attacken. Jan-Åke Svahn förstod direkt att det handlade om ett vargangrepp. Området ingår i Sjösvedenreviret.

 

Svåra inre blödningar

Hamiltonstövaren fick under kvällen vård i Falun. Svåra inre blödningar oroar den behandlande veterinären.

– Jag kommer att få besked under dagen, och vet inte riktigt hur det kommer att gå med Boss. Han opererades under 3,5 timme i går kväll, säger Jan-Åke Svahn.

Att hamiltonstövaren överlevde själva attacken tror Jan-Åke beror på hundens psyke. Han beskriver sin hund som tuff och stark.

– Han har säkert kämpat emot, annars hade han inte klarat sig, säger Jan-Åke Svahn.

Personal från länsstyrelsen i Dalarna fanns med för att besiktiga skadorna under behandlingen i Falun, och bekräftade att då att det var varg som angripit hunden.

 

UPPDATERING. Efter att texten skrevs har länsstyrelsen reviderat sin uppfattning att stövaren skadats av varg. Spårningar gjorda under onsdagen visar att det istället var en mindre björn som skadade stövaren svårt. Läs mer här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev