Spår i snön visade att det var en liten björn och inte varg som under tisdagen angrep en stövare i Alfta. Foto: Kenneth Johansson

Björn orsakade skadorna på hamiltonstövaren i Alfta

Under dagen har länsstyrelsen i Gävleborgs naturbevakare Sone Persson spårat av markerna där en hamiltonstövare skadades svårt vid en rovdjursattack på tisdagen.
– Det är så olyckligt att hunden har stött upp en liten björn som nog gått och lagt sig. Det är björn och inte varg som har skadat hunden, säger Sone Persson.

Som Svensk Jakt berättat skadades en hamiltonstövare svårt under tisdagen vid ett rovdjursangrepp söder om Alfta i Gävleborgs län. Hunden hade för varg typiska bettskador i lår, ländrygg, anus och könsdelar och både besiktningsman och hundägaren Jan-Åke Svahn gjorde bedömningen att det var varg som angripit hunden.

 

Spårade på platsen för angreppet

Under onsdagsförmiddagen spårade Sone Persson av det område där stövaren angreps. Sone Persson befinner sig på platsen när Svensk Jakt når honom.

– Hunden har jagat hare jättefint här, men sen har han olyckligt nog stött upp en liten björn. Jag bedömer den som en tvåårig björn som kan ha lagt sig i ide för första gången ensam, säger Sone Persson.

Spåren på platsen talar sitt tydliga språk.

– Det är hundspår och harspår, och sen spår efter en liten björn. Men den här gången är det inte varg som angrep hunden utan faktiskt björn. Vi har inte forskat mer i vart björnen har tagit vägen, om den gått tillbaka och lagt sig eller ej, säger Sone Persson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev