Drygt 40 landsegna vargar har hittats i Norge. När de som konstaterats döda räknas bort är siffran drygt 30. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Hallands första vargrevir konstaterat

Efter spårningar i januari står det klart att Halland har fått sitt första vargrevir. Vargarna har spårats i ett begränsat område och fortfarande är inte revirets gränser fastställda.

Två vargar har under en tid rört sig tillsammans inom ett begränsat område, där det nu också bekräftats revirmarkeringar och annat som tyder på att hanen, G69-22 född i Siggeforareviret i Uppsala/Gävleborgs län, och tiken, G99-23, född i Viken 1 i Västra Götaland, bildat Hallands första revir. 

Begränsat område

Vargarna har än så länge spårats i ett område mellan Simlångsdalen i norr och Mästocka i söder.

– Det är dokumenterat att två vargar har bestämt sig för detta område och att de lämnar de spårtecken som för vargar signalerar att området är upptaget, säger Martin Broberg, inventeringsansvarig för stora rovdjur på Länsstyrelsen i Hallands län i ett pressmeddelande.

Vill ha hjälp

Länsstyrelsen kommer att fortsätta sin övervakning. Länsstyrelsen uppmanar allmänheten att under perioder utan snö vara vaksamma på spillning från varg och eventuella kadaver, och att rapportera det till länsstyrelsen via appen Skandobs.

– Det är känt att vargrevir kan vara mycket stora och att vargarna spenderar sin tid olika inom reviret. Av denna anledning kan det ta lång tid innan vi kan uttala oss om gränser med någon större precision säger Martin Broberg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev