En man friades vid Luleå tingsrätt för att vapnet han hade var så gammalt att han inte trodde det behövdes någon vapenlicens. Hovrätten resonerade dock annorlunda. Foto: Lars-Henrik Andersson

Hade ett gammalt obrukbart vapen – döms för vapenbrott

Premium

Hovrätten för Övre Norrland dömer en man för vapenbrott. Detta eftersom mannen saknade tillstånd att inneha ett vapen från 1870, som dessutom var obrukbart.

Svensk Jakt Publicerad 14 oktober 2020 - 09:12

Det är Dagens Juridik som berättar att Luleå tingsrätt först friade mannen för vapenbrott. Han hade övertagit sin fars gamla gevär från 1870. Mannen gjorde bedömningen att vapnet inte fungerade, men förvarade det ändå i ett vapenskåp.

Tingsrätten skriver i sin dom att vapnet, trots dess ålder, var tillståndspliktigt. Detta eftersom det var avsett för gastäta enhetspatroner, vilket gör att undantaget från tillståndsplikt för vapen tillverkade före 1890 inte var tillämpligt i detta fall, skriver Dagens Juridik.

 

Frikändes

Men det var mannen inte medveten om eftersom han trodde att vapen tillverkade före 1890 inte krävde licens. Tingsrätten tyckte att han hade fog för den övertygelsen och att han inte varit oaktsam. Han frikändes från åtalet.

Domen överklagades till Hovrätten för Övre Norrland, som anser att man måste vidta vissa åtgärder för att säkerställa att ett vapeninnehav  är lagenligt. Hovrätten anser att mannen agerat oaktsamt och han döms till dagsböter för vapenbrott. Brottet bedöms dock som ringa, eftersom det har varit fråga om ett passivt innehav och vapnet har förvarats i ett godkänt vapenskåp samt att det var i obrukbart skick.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram