Ett av 27 förstörda jakttorn, bilden återfanns i den åtalades dator. Källa: Polisen & Mostphotos

Grov skadegörelse gav villkorlig dom

Premium

På fredagen föll domen i Växjö tingsrätt mot den man som åtalats för en rad brott och sabotage riktade mot jägare.

Mannen dömdes för grov skadegörelse och påföljden blev en villkorlig dom. Han ska också betala skadestånd till bland annat de drabbade jaktlagen med totalt närmare 68.000 kronor plus ränta. Han ska även betala 40.000 kronor till staten, för kostnaden för försvaret.

Åtalas för grov skadegörelse – jaktstugor och jakttorn saboterade

Den nu dömde mannen var, som Svensk Jakt tidigare rapporterat, misstänkt för narkotikabrott när han greps av polis i augusti 2019. Vid en husrannsakan i hans bostad fann polisen mängder av teknisk utrustning, färgburkar, flaggor och även stöldgods som senare kunde kopplas till inbrott och skadegörelse av jakttorn och jaktstugor i Växjöområdet.

 

Återskapade filer

I krypterade och i vissa fall raderade filer som polisen lyckades öppna och även återskapa, hade mannen enligt åtalet filmat sig själv och sina medbrottslingar under inbrott och skadegörelse. Det rör sig om förstörelse av ett stort antal jakttorn, stölder, klotter och skadegörelse av tre jaktstugor.

Förutom brott riktade mot jägare fanns även bevis för intrång i ladugårdar och andra till jordbruk kopplade byggnader och fordon. Där fanns även en film som visar hur en grupp öppnar burar och släpper ut minkar vid en minkfarm.

 

Den åtalade mannen stående till vänster i bild under en djurrättsaktion. Källa: Polisen

Grov skadegörelse

Mannen åtalades för tre fall av grov skadegörelse som alla inträffade våren och sommaren 2019.

Sammantaget beskrev de tre åtalspunkterna hur mannen, och ytterligare minst en person som inte är identifierad, förstörde tre jaktstugor, en vakkoja och 27 jakttorn.

Mannen har enligt åtalet systematiskt kartlagt de jaktlag han senare angripit. Det sammanlagda värdet för skadorna i de här tre fallen har beräknats till drygt 120.000 kronor, och då har det inte tagits hänsyn till svårbedömda värden av förstörda troféer och personliga minnen.

 

Förnekade brott

Mannen har förnekat brott och förklarat sig oskyldig. Han har också motsatt sig att betala skadestånd till de målsägande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev