Gjorde er påverkan i EU-valet skillnad för jägarna?
I juni är det val till EU-parlamentet. Vid valet som hölls för 20 år sedan gick jägaren Göte Johansson i spetsen för ett uppror mot de etablerade partierna, som resulterade i att uppstickaren Junilistan blev Sveriges tredje största parti i Europaparlamentet.
Hur kommer det sig att du engagerade dig så starkt i EU-valet?
– Det var i en tid med mycket diskussioner om EU, om hur klåfingriga de var i Bryssel och hur de påverkade jakten negativt. När sedan Svensk Jakt publicerade sin valenkät med riksdagspartierna, där Socialdemokraterna inte ens bemödat sig med att svara, sa jag och min kamrat Christer Jörgensen att nu får det vara nog. Vi måste göra något.
Och så föll valet på Junilistan?
– Ja, övriga partier hade inte mycket till jaktpolitik de heller. Junilistan som var en uppstickare profilerade sig på jakt- och landsbygdsfrågor, så det blev ett bra alternativ.
Vad gjorde ni för att partiet skulle nå sådana framgångar och bli tredje störst i Sverige med 14,5 procent av rösterna?
– Vi var inte politiskt aktiva, men engagerade i jägarrörelsen. I samband med möten som var i Bengtsfors och Dals-Eds jaktvårdskretsar tog vi upp frågorna om hur EU detaljstyrde över jakten på ett orimligt sätt. Vi var bara verksamma i våra egna kretsar, men vi skrev också debattartiklar och insändare och på något sätt fick det spridning också till jägare som engagerade sig i andra län. Som till Dalarna där Junilistan också gjorde ett starkt valresultat.
Fick ert engagemang i EU-valet någon betydelse för jakten?
– Junilistan kanske inte gjorde några konkreta avtryck i EU-apparaten, men jag tror att vi bidrog till att de etablerade partierna fick upp ögonen för jägarnas frågor. De förstod att vi är en viktig grupp väljare som kan göra skillnad. Och jag tycker att jaktfrågorna tas på större allvar nu, även om mitt intryck är att de är viktigast året innan ett val medan politikerna inte levererar särskilt mycket när de väl blivit valda.
Så att jägarna är politiskt medvetna är viktigt?
– Jag tycker att det som hände för 20 år sedan belyser vikten av politiken. Min uppmaning till jägarna nu är att de ska lyssna på vad politikerna säger inför valet, men också läsa igenom deras program. Inom EU finns strömningar mot jakten, men det finns också de som vill bidra till att utveckla den. I valet till Europaparlamentet kanske det är lättare att vara mindre noga med sin partilinje och se mer till vad enskilda kandidater driver för frågor. Jag vill säga att det är viktigt att rösta, vi jägare kan göra skillnad.
Vad tänker du när du ser tillbaka på ert engagemang för 20 år sedan.
– Ja du, det var en rolig händelse som gav ett resultat långt över förväntan, och som kanske har haft en viss betydelse för jakten. Jag kunde ju aldrig kunnat tänka mig att jag skulle hamna på Dagens Nyheters förstasida, men det gjorde jag efter att etablerade medier förstått varför Junilistan lyckats så bra i valet.
Jag tänker att ni är verksamma i en bygd där arbetarrörelsen är stark. Fick ni några gliringar efter valet?
– Jag kan bara tala för mig själv, och nog fick jag höra ett och annat. Men det tog jag med en klackspark. För mig är jakten oerhört viktig. Jag har varit med om den bästa jakten med älg och rådjur och vill att kommande jägare ska få möjlighet att vara med om något liknande.
Så, nu är det snart val till EU igen. Får vi se Göte Johansson på barrikaderna på samma sätt som för 20 år sedan?
– Haha, nej du. Jag är för gammal för något sådant. Jag tror inte heller att det skulle gå att göra om, med tanke på allt som hänt i samhället sedan dess.
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.