Girjasmålet: Staten bestrider samebyns krav

Foto: Kjell-Erik Moseid

Staten har inga förpliktelser att erkänna särskilda rättigheter för samerna.
Det hävdar statens ombud Hans Forssell i det så kallade Girjasmålet vid Gällivare tingsrätt som ska avgöra om samebyn har ensamrätt att förvalta jakten och fisket på sina åretrunt-marker.

Det är en lång rättsprocess som nu pågår vid Gällivare tingsrätt i Norrbotten. Girjas sameby har stämt staten och vill i första hand ha ensamrätt på jakten och fisket på samebyns område på Gällivare kronoöverloppsmark.
Det säger staten nej till och i går hade statens ombud möjlighet att yttra sig inför rätten.
Staten hävdar att det i svensk rätt inte finns någon rättsregel som ger samebyn fristående, individuell rätt att jaga och fiska på området på grund av de omständigheter som samebyn åberopar i målet.

Saknar betydelse
Staten bestrider också att samer utnyttjat marken inom området under den tid och på det sätt som samebyn påstår i målet.
– Eftersom tvisten gäller ett förhållande mellan en markägare, staten och samebyn saknar såväl grundlagen som EU-kommissionen för mänskliga rättigheter betydelse, säger Hans Forssell enligt NSD.
– Det är väldigt intressant att staten är så pass arrogant och flagrant att man tillbakavisar och sätter sig över internationella kommissioner. Det är en föråldrad syn, säger samebyns ordförande Mats Berg till NSD.
Huvudförhandling i målet beräknas pågå till slutet av juni.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev