Genetiskt viktiga vargar dog efter märkning

Två vargar i det genetiskt viktiga Galvenreivret hittades på tisdagen drunknade. Dagen innan hade båda vargarna sövts och försetts med gps-sändare.

– Vargarna hittades idag drunknade i ett mindre vattendrag av våra naturbevakare. Det är inte roligt när något sådant här händer, säger Sara Hommen, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Gävleborg.

Galvenreviret i Hälsingland anses vara genetiskt viktigt då hannen i reviret har invandrat från öst. Reviret är undantaget från licensjakt, eftersom djuren bär på gener som ska förbättra inaveln i vargstammen. Vargarna står av samma anledning högst på prioriteringslistan över individer som ska förses med gps-sändare. En märkning som nu alltså ledde till två unga tikvargars död.

– Vi vet inte ännu exakt vad som har hänt, men vi ska i morgon samlas och diskutera hur vargarna kunde drunkna. De blir groggy efter sövningen och det har sannolikt spelat in. Det verkar tyvärr vara en rad olyckliga omständigheter som ligger bakom detta, säger Sara Hommen.

 

Vargforskare beklagar

Även vargforskaren Håkan Sand vid Skandulv beklagar det inträffade.

– Det är oerhört trist och jag tycker genuint synd om fältpersonalen som arbetat så hårt i samband med märkningen, och nu gick det så här.

Han menar att vargforskningsprojektet varit noga med att förklara att märkningar innebär en risk för viltet.

– Vi har hela tiden sagt att sövning och märkning av varg eller andra djur innebär en viss risk. Det händer tyvärr att vargar dör i samband med märkning, säger Håkan Sand.

 

Fyra tidigare fall

De senaste tolv åren har drygt 180 vargar sövts och försetts med sändare i Skandinavien. Innan den nu inträffade händelsen hade två vargar dött på grund av sövningen.

– Dessutom har vi två fall där vargar tagits av daga direkt efter märkningen. En gång genom tjuvjakt i Jämtland och en gång på grund av en förmodad avsiktlig påkörning i Norge, säger Håkan Sand.

Håkan Sand tror att vargmärkningarna kommer att fortsätta i vinter. Men först ska rutinerna ses över ännu en gång.

– Men vi kan ha hur grundliga rutiner som helst, olyckor kan ändå tyvärr inträffa. Jag vet dock inte om några nya märkningsförsök kommer att göras i Galvenreviret.

I samband med gårdagens märkning hittades minst fyra vargar i Galvenreviret. Två av dem är nu döda.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev