Länsstyrelsen sätter upp en viltkamera vid en av myndighetens egna kamerastationer.

Länsstyrelsen sätter upp en viltkamera vid en av myndighetens egna kamerastationer. Foto: Olle Olsson

Fyra loföryngringar säkrade med kameror

Jägarnas viltkameror blir allt mer betydande vid inventeringarna av stora rovdjur. I vinter har fyra lodjursföryngringar till exempel säkrats i Gävleborgs län med hjälp av kameror.
Samtidigt visar inventeringarna att det finns långt fler lodjur i länet än det beslutade golvet för länets lodjursstam.

Hans Nordin. Foto: Olle Olsson

Hans Nordin.

– Vid två av tillfällena kunde vi särskilja olika lodjursföryngringar med hjälp av kamerabilderna. Så kamerorna bidrog konkret till att vi kunde säkra två lodjursföryngringar extra i Gävleborgs län, säger Hans Nordin, naturbevakare för länsstyrelsen.

Hans Nordin menar att det än så länge inte är så många jägarkameror som är uppsatta under vintertid men tillägger att kamerorna kommer att bli mycket viktiga i fortsatta rovdjursinventeringar.

– I dag är det nog mest kameror som sitter vid rävåtlar. Men i takt med att fler och fler gör särskilda kamerastationer med doftåtlar kommer vi att få in ännu fler bilder på lodjur och vargar, säger Hans Nordin.

 

Högst 60 sekunder

Preliminärt har det säkrats 18,5 lodjursföryngringar i Gävleborgs län under den nu avslutade inventeringssäsong.en Nu ska inventeringsresultatet gås igenom av Naturvårdsverket och Viltskadecenter. Bland annat ska de då resonera kring om man kan godkänna en fotograferad lodjursföryngring trots att det gått 90 sekunder mellan bilderna på en lodjurshona och hennes unge. Inventeringskriterierna säger nämligen att det ska vara högst 60 sekunder mellan fototillfällena om föryngringen ska godkännas.

 

Tycker du att ett inventeringsresultat på 18,5 familjegrupper av lodjur för Gävleborgs län är ett rättvisande resultat?

– Problemet med inventering av lodjur är att vi inte får använda DNA, som vi gör vid varginventering. Vi vet att lodjurshonor kan tolerera att deras döttrar och deras avkommor använder sig av samma revir och jagar på samma platser. Men det är väldigt svårt att särskilja dessa föryngringar vid inventeringarna med de avståndskriterier som används. Men just den här säsongen tror jag vi ligger hyfsat nära sanningen i alla fall, säger Hans Nordin.

 

Sänkt golv

För en tid sedan sänktes golvet för lodjursstammen i Gävleborgs län från 13 till 10 familjegrupper. Varje föryngring motsvarar ungefär sex lodjur och eftersom årets säsongs inventeringsresultat preliminärt visar 18,5 familjegrupper krävs en relativt omfattande licensjakt på lodjur i Gävleborg nästa år för att minska lodjursstammen mot målet.

I år tilläts ingen lodjursjakt i Gävleborgs län eftersom fjolårets inventeringar visade att stammen var för låg i länet för att jakt skulle tillåtas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev