Jägare i Franrike har fått statliga pengar för miljöförbättrande projekt och återskapande av sankmarker, vilket andra miljöorganisationer kritiserar. Foto: Kjell-Erik Moseid

Franska jägare har president Macrons förtroende

Premium

Franska statens bidrag till landets motsvarighet till Jägarförbundet har ökat med 400 gånger under presidenten Emmanuel Macron, vilket möts av protester. Jägarna försvarar sig med att de driver miljöprojekt.

Under presidenten Emmanuel Macrons första mandatperiod mångdubblades det statliga bidraget till det nationella jägarförbundet, FNC, Fédération Nationale des Chasseurs. FNC får nu nästan 120 miljoner kronor årligen. För fem år sedan var bidraget cirka 290.000 kronor.

Anledningen är att jägarna fick ett nytt uppdrag 2019.

 

Jägarna återskapar biotoper

I samarbete med skogsmyndigheten ska förbundet fördela pengar till miljöförbättrande projekt. Enligt FNC handlar det idag om 500 olika arbeten, till exempel plantering av häckar och återupprättande av sankmarker.

Men flera miljöorganisationer har vänt sig till juridiska instanser för att få saken utredd.

De hävdar att kontrollen av bidragen är bristfällig, och att FNC framför allt använder pengarna för att förbättra jakten.

 

Falska anklagelser

FNC:s ordförande Willy Schraen säger att anklagelserna är orättvisa.

– Inte ett öre av de offentliga medlen spenderas utan verifikation, säger han i ett pressmeddelande.

Han säger att förbundets egen verksamhet i huvudsak inte finansieras av statliga bidrag, och pekar också på att jägarna betalar omkring 800 miljoner kronor om året i ersättning till jordbrukare, vars skördar har drabbats av viltskador.

 

Sänkta avgifter

Jaktlagen från 2019 innebar också att priset för att få en nationell jaktlicens sänktes från cirka 4.200 kronor till 2.100 kronor, för att locka fler yngre till jakten. Resultatet är att antalet jägare som har möjlighet att jaga i hela landet har fyrdubblats.

 

Anna Trenning-Himmelsbach

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev