Publicerad 3 december 2020 - 10:41
Frågetecken om sydliga vargvalpar uträtat
De frågetecken som funnits om alfatiken som fälldes under skyddsjakt i Långbogenreviret i Östergötland hade några valpar har nu rätats ut, då dna från två vargar födda 2020 har hittats i spillning som samlats in i reviret.
Sveriges sydligaste vargrevir, Långbogen, återfinns norr om sjön Roxen i Östergötland. Efter flera angrepp på nötkretatur beviljade länsstyrelsen tidigt i somras skyddsjakt på en varg.
En månad senare, den 9 juli fälldes en varg som visade sig vara den vuxna vargtiken i reviret. Efter det har det inte rapporterats några fler angrepp på tamdjur i området.
En teori
Eftersom det var alfatiken som fälldes utbröt en intensiv debatt om det lämpliga i att medge skyddsjakt så kort efter att vargar valpar. Risken fanns att valparna skulle få svårt att klara sig, invände kritikerna.
Några vargvalpar hade inte observerats i reviret under vår och sommar. En teori som fördes fram var att tiken fött valpar, något som bekräftades vid obduktionen på SVA, men att de varit så svaga att de dött strax efter födseln.
Okänt antal
Nu rapporterar Länsstyrelsen i Östergötland att det finns åtminstone två vargar i reviret som fötts under 2020. Detta framkom när spillning som samlats in analyserades vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Exakt hur många vargar som finns i reviret är inte känt, enligt ett pressmeddelande från länsstyrelsen.