Publicerad 10 augusti 2020 - 10:09

Det är oklart om det egentligen fötts några vargvalpar i Långbogenreviret i år.

Det är oklart om det egentligen fötts några vargvalpar i Långbogenreviret i år. Foto: i hägn Olle Olsson

Hade skjuten alfatik inga valpar?

Vargen som sköts under skyddsjakt i Långbogenreviret i Östergötland tidigare i sommar var den så kallade alfatiken. I reviret ska en valpkull fötts i våras. Men tiken var inte digivande, och en preliminär rapport säger att hon förmodligen inte haft några valpar i år.

Efter att Länsstyrelsen i Östergötlands län beviljat skyddsjakt på en varg i reviret, påträffades en död vargvalp i Långbogenreviret. Utöver det fick man rapporter om observationer av tre vargvalpar.

Uppgifterna gjorde att förutsättningarna för skyddsjakten ändrades. Vuxen varg som återfanns med årsvalpar i närheten fick inte fällas.

Alfatiken skjuten på skyddsjakt

När vargen sköts den 9 juli hade jägarna förvissat sig om att den inte hade några valpar i släptåg. Trots det visade det sig vara alfatiken som skjutits. Man kunde emellertid snabbt konstatera att hon inte var digivande.

 

Flera frågor

Nu rapporterar SVT Nyheter Öst att preliminära rapporter säger att tiken heller inte fött några valpar i år.

Frågorna som uppstår är många: Finns det inga valpar i reviret? Har någon annan tik i flocken fått valpar? Var det en död vargvalp som hittades? Var det verkligen alfatiken som sköts.

Benny Nilsson, som är jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet med ansvar för Östergötland, säger till Svensk Jakt att det finns tveksamheter vad gäller den sista frågan, alltså om vilken varg det var som fälldes.

– Jägare som var med menar att tikens tänder inte var slitna, vilket tyder på att det var en ung varg. Likaså såg de andra saker på vargen som talar för att det var ett ungdjur.

 

Svårt med döda valpar

Mia Kjällander som är handläggare på viltenheten säger till SVT att det ändå är troligt att alfatiken är mor till valparna, även om undersökningen av henne inte visar det.

Och på Grimsö viltforskningsstation uppger vargforskaren Jens Frank angående den hittade döda vargvalpen, som var i så dåligt skick att någon DNA-analys inte kunde göras.

– Det händer emellanåt att vi blir ombedda att åka ut och titta på en påkörd vargvalp, men när vi kommer dit så är det ingen vargvalp utan en hundvalp eller rävvalp. Det är väldigt svårt att se vilken djurvalp det är när de är små, säger Jens Frank till SVT Öst, med tillägget att han inte är insatt i valpen som hittades i Långbogenreviret.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram