Frågetecken kvar efter pressmeddelande

Regeringens pressmeddelande efter måndagens expertmöte i ministerrådet om vapendirektivet rätar ut vissa frågetecken, men ännu återstår vissa oklarheter. Det säger Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa som bland annat undrar vad som föreslås om enhandsvapen för jakt som inte varit på tapeten tidigare.

Lars-Henrik Andersson Publicerad 28 april 2016 - 16:10

Protokollet från rådets senaste möte har ännu inte kommit. Men av vad som framkommer i pressmeddelandet från regeringen om ”det nuvarande förslaget till reviderat vapendirektiv” blir det ingen utökad femårig tidsbegränsning av licenser, eller krav på obligatoriska läkarundersökningar. Inte heller blir det förbud för Internethandel, och ungdomar som går på jaktutbildningar får fortsatt dispens för vapenlicenser.
– Detta känns ju bra, säger Ola Wälimaa. Men det finns andra signaler som oroar.

Inget om revolvrar för jakt
Regeringen skriver att det blir fortsatt möjligt att inneha pistol för målskjutning.
– I det fallet blir jag fundersam. Vi använder ju enskotts pistoler vid jakt också. Om det sägs inget i pressmeddelandet, istället anger man undantaget till att gälla för målskjutning. Inte heller nämner man alla de flerskottsrevolvrar som används under jakt i samband med avlivning av fällfångat vilt. Det behöver regeringen klara ut, säger Ola Wälimaa. 

Fler frågor
Han har också frågor vad gäller skrivningen om undantag för förbudet för de allra farligaste vapnen för frivilliga skytterörelsen.
– Det innebär att vissa vapen förbjuds. Men vilka vapen är det som åsyftas? Det vet vi inte. Inte heller vet vi vilka striktare krav som kommer att ställas för att vissa vapen ska vara tillåtna och därmed omfattas av undantaget. 
– För skytterörelsen, som vi naturligtvis samarbetar med och stödjer så gott vi kan, är det här en fråga som kräver svar. Vi hoppas att vi kan reda ut det tillsammans med skytterörelsen och regeringen inom kort, säger Ola Wälimaa.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev