Fotsnarans skapare död

Premium

Den 18 mars i år gick Jan Åberg ur tiden. När den gamla, traditionella rävsaxen förbjöds 1968 började han arbetet med att utveckla ett ersättningsredskap för att kunna fortsätta bedriva rävfångst på snötäckt mark. Resultatet blev ett helt nytt fångstredskap, fotsnaran för rävfångst.

De så kallade trampsaxarna av järn utmönstrades för att de orsakade tandskador, när fångade rävar försökte gnaga sig loss. På fotsnaran är det i stället en tunn, plastinklädd vajer som dras åt kring rävtassen i fångstögonblicket.

Rävforskaren Jan Englund utförde på Naturvårdsverkets uppdrag den första studien av redskapet och fann minimala skador hos de fångade rävarna. Tekniken att fånga med fotsnara började därför tidigt att användas inom viltforskningen för fångst, märkning och frisläppning även av andra djur än rävar.

 

Diplom

Vägen fram till ett slutligt godkännande blev ändå inte enkel. Mot djurskyddets företrädare bet inga sakargument, de ville helt enkelt inte veta av något utvecklingsarbete på fångstens område. Men djurskyddet har flera ansikten. Under stridens gång fick Jan Åberg även motta ett stiligt diplom som tack och erkänsla för att han utvecklat ett humant fångstredskap. Belöningen överräcktes av ”The canadian federal provincial committee for human trapping”.

 

Lång tid

Jan Åberg fick inte bara slåss mot okunnighet och fördomar utan även mot avundsjuka och intolerans från andra jägare. Rävskinnen var ju dyra på 1970-talet. Efter långa och invecklade turer och en ny studie, denna gång utförd av SVA, blev fotsnaran slutligen godkänd, men det tog honom nästan 20 år att nå dit.

För fångst med fotsnara krävs utbildning för så kallat fångstkort och efter att redskapet godkänts följde nästa fas i arbetet, nämligen att åka runt och lära ut fångsttekniken.

Jan Åberg var en flitigt anlitad föredragshållare och besökte jaktvårdskretsar och jaktlag inte bara i de egentliga norrlandslänen. Hans resor sträckte sig även till Norge och Finland. Han betonade alltid vikten av rävefterhållning, inte bara i avsikt att tillvarata ett värdefullt skinn utan också för den viltvårdseffekt rävfångsten innebar.

 

Förtroendeuppdrag

Han var inte heller bara fångstman utan engagerade sig i jaktfrågor överhuvudtaget och betjänade förtroendeuppdrag inom den organiserade jägarkåren.

Han var också stövarman och jaktprovsdomare och ägare av många framgångsrika hamiltonstövare.

Jan Åberg blev 90 år.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev