Jägareförbundet Östergötlands överklagan, med vilken man ville utöka antalet lodjur som får jagas i länet från 10 till 15, prövas inte av förvaltningsrätten. Bilden är från en jakt i södra Östergötland 2020. Foto: Jan Henricson

Förvaltningsrätten: Grönt ljus för lodjursjakt

Premium

Varken de som vill stoppa lodjursjakten i Östergötland eller de som vill utöka den har nått framgång med sina överklaganden till Förvaltningsrätten i Luleå. Domstolen avslår och avvisar samtliga organisationers inlagor.

Inte oväntat överklagade Svenska rovdjursföreningen och föreningen Jaktkritikerna Länsstyrelsen i Östergötlands beslut om licensjakt på tio lodjur. Rovdjursföreningen ansåg att förvaltningsrätten skulle stoppa jakten helt och hållet, eller som ett alternativ minska antalet lodjur som får jagas. I det fall rätten inte gick föreningen till mötes, begärde man att ett förhandsavgörande från EU-domstolen skulle inhämtas.

 

Avslår och avvisar

Föreningen Jaktkritikerna yrkade att jakten skulle stoppas, samt att förvaltningsrätten skulle undersöka och slå fast vad som inte är en störning för lodjuren då de jagas under parningstid.

Domstolen i Luleå både avslår och avvisar de båda föreningarnas överklagan. Den stoppar inte jakten, och tänker inte inhämta förhandsavgöranden från EU-domstolen eller bestämma om lodjur störs eller inte störs av jakt i mars.

 

Prövas inte

Jägareförbundet Östergötlands, tillsammans med Jägarnas riksförbunds länsavdelning, överklagade å sin sida länsstyrelsens beslut eftersom man anser att tilldelningen är för låg.

Länsföreningar kräver utökad jakt på lodjur

I sin överklagan pekade länsförbundet på behovet av ökad jakt, som också får stöd av den inventering som gjordes vintern 2020–2021. Där bekräftades en ökning av lodjursstammen i Östergötland från tidigare inventeringar på 10,5 respektive 9,5 föryngringar.

Förra året säkrades 14,5 lodjursföryngringar i Östergötlands län.

Men, konstaterar förvaltningsrätten: ett beslut om licensjakt kan inte överklagas när målet är att utöka omfattningen av jakten. Därför avvisar man Östgötajägarnas överklagan, utan att ta upp det till egentlig prövning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev