Bilden är ett urklipp från filmen somt tagits med den norske jägarens mörkersikte omedelbart innan skottet föll. Foto: Ur förundersökningen

Fortsatt rättegång mot norsk jägare

När rättegången fortsatte mot den norske jägare som en novembernatt i fjol sköt en 74-årig joggare, bröt den åtalade ihop flera gånger. Helsingborgs Dagblad rapporterar om högljudd gråt i rättssalen i Helsingborgs tingsrätt.

TEXTEN HAR UPPDATERATS. Rättegången inleddes i onsdags och fortsatte idag, fredag, med förhör av den åtalade, vittnen och en sakkunnig. Den 48-årige norrmannen höll under förhöret fast vid att han tyckt sig skjuta på ett rådjur.

Han menade att det som syns i kikarsiktet inte är lika stort som det ser ut att vara när det spelas upp på filmen, som togs genom mörkersiktet.

Åklagaren har visat att 48-åringen även tidigare siktat mot människor i mörker. När han konfronterades med det svarade han enligt HD:

– Jag är en idiot.

 

En tydlig människa

Under fredagen vittnade en sakkunnig om att det tydligt ses på filmen att det är en människa 48-åringen skjuter mot. Vittnet förde också ett resonemang om hur ett skott mot ett vilt riktas, och han ansåg att den norske jägaren inte siktat såsom är brukligt när ett vilt ska fällas.

Helsingborgs Dagblad rapporterar också att en rättsläkare i sitt utlåtande i rättssalen sa att han inte kunde utesluta att det funnits en ”beaktansvärd risk” att joggaren hade förblött om skottet träffat några centimeter annorlunda.

 

Ny uppgift

En ny uppgift som framkom under fredagen var när en polisman vittnade om vad 48-åringen sa i samband med att han greps. När polisen frågade om han visste varför han blev gripen fick han svaret:

– Det är säkert för att ni tror att jag skjutit gubben.

Men polismannen hade då inte informerat honom om att någon ”gubbe” hade blivit skjuten.

Åklagare Ola Lavie yrkade i sitt slutanförande på tolv års fängelse för försök till mord.

Mannens försvarare advokat Jorge Concha menade i sitt anförande att 48-åringen ska dömas för vållande till kroppsskada och försättas på fri fot. Försvaret hävdade även att det är upp till rätten att bedöma om det rör sig om ett vållande och om det istället kan röra sig om ett grovt jaktbrott.

I avvaktan på domen som meddelas inom två veckor försatte tingsrätten norrmannen på fri fot.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev