Det är den här vapenmodellen som Polismyndigheten fortsätter hävda inte är lämplig för jakt eftersom den har friliggande pistolgrepp och vikbar kolv. Förvaltningsrätten i Stockholm anser däremot i en dom att vapenmodellen är lämplig för jakt.

Det är den här vapenmodellen som Polismyndigheten fortsätter hävda inte är lämplig för jakt eftersom den har friliggande pistolgrepp och vikbar kolv. Förvaltningsrätten i Stockholm anser däremot i en dom att vapenmodellen är lämplig för jakt. Foto: Lars-Henrik Andersson

Fortsatt nej till licens för Tikkastudsare

Polisen beviljar inte licens för Tikka T3x TAC A1. En man som sökt licens för vapnet fick rätt i förvaltningsrätten men Polismyndigheten överklagade till Kammarrätten som ansåg vapnet inte lämpligt för jakt. Högsta förvaltningsdomstolen meddelar heller inte prövningstillstånd.

Det är Dagens Juridik som skriver om fallet med en man som sökte licens för repeterstudsaren Tikka T3x TAC A1. En studsare som Polismyndigheten inte tycker är lämplig för jakt och hänvisar till bland annat pistolgreppet och den vikbara kolven, som enligt Polismyndigheten är motiverad endast av rent militära behov.

I mars i år ställde Svensk Jakt frågan till Polismyndigheten om vad som gäller för den aktuella vapenmodellen och fick följande svar av Peter Frisell vid polisens rättsavdelning:

”Direktivet från chefen för vår enhet för förvaltningsrätt (EFR) är att fortsätta neka tillstånd till innehav i ändamål jakt för det vapnet.”

 

Polisens linje

Dagens Juridik skriver nu alltså om en man som sökte licens för en Tikka T3x TAC A1 men fick nej av Polismyndigheten som ansåg att friliggande pistolgrepp och vikbar kolv inte var jaktligt motiverade. Mannen överklagade till förvaltningsrätten i Stockholm och fick rätt. Men den domen överklagade polisen till Kammarrätten i Stockholm som gick på polisens linje. Mannen överklagade då till Högsta förvaltningsdomstolen som nu beslutat att inte meddela prövningstillstånd.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev