lördag 23 september

Fortsatt hög acceptans för jakt

Det finns inga stora skillnader mellan stad och landsbygd för acceptansen för jakt. Den är hög i hela landet. Foto: Olle Olsson

Svenskarnas acceptans för jakt är fortsatt mycket hög, det visar en ny Sifo-undersökning som Svenska Jägareförbundet låtit göra.

Acceptansen för jakt har sedan 2010 legat runt 85 procent. Åtta-nio av tio svenskar har alltså acceptans för jakt. I årets undersökning har 1.000 personer intervjuats, något fler kvinnor än män. Männen är något mer positiva till jakt än kvinnorna.
Högst acceptans hittar man bland Folkpartiets sympatisörer, hela 94 procent.
Men även bland till exempel Miljöpartiets sympatisörer är acceptansen stor, cirka 90 procent.

Magnus Rydholm, kommunikationschef på Svenska jägarförbundet, pekar på att många uppfattar MP som mer kritiskt till jakt rent allmänt, men att deras väljare tycks ha en annan uppfattning.
– Viltkött är väldigt klimatsmart och Miljöpartiets väljare kan se de delarna som positiva. Det finns inget som är mer etiskt producerat än fria, vilda djur. När maten kan skördas och konsumeras lokalt ligger det väl i linje med de miljöpartistiska sympatisörernas åsikter allmänt sett, säger Magnus Rydholm.

Om man jämför de politiska blocken med varandra är skillnaden inte så stor. Av den borgerliga alliansens väljare accepterar 91 procent jakt och bland de rödgröna sympatisörerna ligger siffran på 86 procent. Av Sverigedemokraternas sympatisörer accepterar 87 procent jakt.
Och även om Vänsterpartiet hamnar i botten av tabellen med nästan 70 procent, så är även det en hög siffra.
Generellt kan man säga att acceptansen för jakt är hög i Sverige, oavsett vilket parti man sympatiserar med.

Högre utbildningsnivå ökar acceptansen och det finns även geografiska skillnader, även om man inte ser stora skillnader mellan stad och landsbygd. Dock är acceptansen högst i norr (92 procent) och lägst i söder (85 procent).
Jämför man olika åldersgrupper, så har acceptansen för jakt bland unga kvinnor ökat ganska avsevärt sedan fjolårets undersökning, medan den minskat något bland äldre personer.

Partisympatier jämfört med acceptans för jakt
(siffrorna anger procent av de tillfrågade)

M  91
 FP  94
 C  92
 KD  86
 S  86
 V  67
 MP  90
 SD  86

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev