Översvämningsmyggen vid Nedre Dalälven ska även i år bekämpas med spridning av biologiskt medel. Medlet kommer att spridas med helikopter. Foto: Anders Lindström/SVA

Fortsatt bekämpning av översvämningsmygg

Bekämpning av översvämningsmygg vid Nedre Dalälven kommer att fortsätta även i år. Naturvårdsverket ger i samråd med regeringen tillstånd till fortsatt spridning av medlet VectoBac G.

Texten har uppdaterats.

Naturvårdsverket konstaterar att det under perioder är mycket besvärande för människor att vara utomhus i områden runt Nedre Dalälven. Översvämningsmyggen är dessutom aktiva dygnet runt. Att vistas utomhus även dagtid kan vara en plåga för både människor djur.

 

Enda möjliga åtgärden

– Vår bedömning är att det i år inte finns förutsättningar att kunna tillämpa alternativa lösningar som åtgärdar myggproblemet i tillräckligt hög grad, skriver Naturvårdsverket i en kommentar till beslutet.

Delar av de områden där myggen ska bekämpas ligger inom så kallade Natura 2000-områden. Särskilda regler gäller för åtgärder som kan påverka miljön, men regeringen har gett klartecken får åtgärden.

Eftersom det fortfarande inte är helt klarlagt om bekämpningen har någon negativ inverkan av betydelse för Natura 2000-områdena ställer regeringen som villkor att en noggrann uppföljning ska ske efter genomförd bekämpning. Resultaten ska rapporteras in till Naturvårdsverket och till tillsynsmyndigheterna senast den 31 december 2018.

 

Mångårigt projekt

Biologisk bekämpning har använts i området under många år.

Hanteringen av medlet som klassas som en biocidprodukt regleras av Kemikalieinspektionen.

Biocidprodukter

En biocidprodukt är en produkt avsedd att förstöra, oskadliggöra, hindra, förhindra verkningarna av eller på annat sätt kontrollera skadliga organismer på annat sätt än genom enbart fysisk eller mekanisk inverkan. Biocidprodukter är alla bekämpningsmedel som inte är växtskyddsmedel. Exempel på biocidprodukter är desinfektionsmedel, träskyddsmedel, myggmedel, råttgifter och båtbottenfärger.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev