En tidigare förtroendevald i Svenska dreverklubben döms till fängelse för bedrägeri efter att ha förskingrat en miljon kronor av klubbens medel.
Foto: Jan Henricson och Mostphotos

Förtroendevald i hundklubb dömd till fängelse

Premium

En tidigare förtroendevald i Svenska dreverklubben har dömts till 14 månaders fängelse för grovt bedrägeri. Jönköpings tingsrätt beslutar också att mannen ska betala en miljon kronor i skadestånd till klubben.

Mannen som hade sitt uppdrag mellan 2011 och 2018 var en av få som hade teckningsrätt för Svenska dreverklubben. Genom att överföra pengar från klubbens konto i en bank till ett konto i annan bank, som endast han hade tillgång till, kunde han med en serie uttag tillskansa sig närmare en miljon kronor av klubbens pengar.

Han har försökt dölja dessa transaktioner genom att bland annat förfalska årsbesked som skickades till den person klubben engagerat för att sköta den praktiska hanteringen av ekonomin.

 

Förtroendevald i hundklubb åtalas för grovt bedrägeri

Förnekade brott

Under rättegången förnekade mannen brott. Transaktionerna förklarade han med att de var gjorda efter att en hemlig överenskommelse träffats mellan honom och delar av styrelsen, och att pengarna utgjorde ersättning för det myckna arbete han lagt ner under åren som förtroendevald.

De förfalskade årsbeskeden ville han inte kännas vid. Det var istället möjligt att någon styrelseledamot ändrat i dessa för att dölja sanningen om den hemliga överenskommelsen för klubbens medlemmar, sa han under rättegången.

 

Långsökt resonemang

Tingsrätten tror emellertid inte på mannens förklaringar. I domen skriver man att åklagaren har en solid bevisning som visar att bedrägeriet varit planlagt under lång tid.

Åklagaren har också visat att mannen levt under en pressad ekonomisk situation och att Dreverklubbens pengar använts för att reglera skulder till kronofogden.

Hans förklaring, att några styrelseledamöter ska ha gått med på ett sådant allvarligt brottsupplägg, som endast var i den åtalades intresse, betraktar tingsrätten som långsökt.

Man dömer därför den tidigare förtroendevalde till ett år och två månaders fängelse för grovt bedrägeri.

 

Stort skadestånd

Under rättegången fick tingsrätten höra vittnesmål om vilken allvarlig skada Svenska dreverklubben lidit genom att mista så mycket pengar. För att ersätta dem skulle man behöva 3.000 nya medlemmar, berättade ett vittne.

Jönköpings tingsrätt dömer att mannen ska betala en miljon kronor till klubben i skadestånd.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev