Svenska dreverklubben kräver en miljon kronor i skadestånd från en tidigare förtroendevald som åtalats för grovt bedrägeri. Foto: Kjell-Erik Moseid

Förtroendevald i hundklubb åtalas för grovt bedrägeri

Premium

En tidigare förtroendevald i Svenska dreverklubben har åtalats för grovt bedrägeri. Enligt åtalet som är väckt vid Jönköpings tingsrätt har en miljon kronor försvunnit från klubbens konto. Den åtalade förnekar brott.

Jan Henricson Publicerad 27 september 2021 - 10:28

Av stämningsansökan att döma har inte förskingringen utförts med någon särskilt raffinerad teknik. Eftersom den åtalade hade tillgång till Dreverklubbbens bankdosa använde han den för att vid 21 tillfällen överföra 998.400 kronor från föreningens konto till sitt eget.

Dreverklubben utsatt för grov förskingring

De första överföringarna genomfördes i augusti 2015, då summan 500.000 kronor fördes över under två dagar i poster om 250.000. En dag senare var det dags igen då 100.000 kronor försvann från klubbens konto.

Efter det skedde överföringar på mellan 8.000 kronor och 100.000 kronor vid 18 tillfällen under en tid av närmare två år, enligt åtalet.

 

Grova brott

I stämningsansökan skriver åklagaren:

”Brotten är att bedöma som grova eftersom de avsett betydande värde (grovt bedrägeri) NN har tillfogat huvudmannen betydande eller synnerligen kännbar skada och då NN använt vilseledande handlingar för att dölja gärningarna vilket ledde till att skadan kunde öka successivt (grov trolöshet mot huvudman).”

 

Kontoutdrag och vittnen

Åklagarens bevis består bland annat av kontoutdrag, stadgar, protokoll och årsbesked samt förfalskade årsbesked. Andra som var förtroendevalda i Dreverklubben vid tiden för händelserna ska vittna under rättegången.

Den åtalade mannen ska också höras i tingsrätten. Han förnekar brott. Åklagaren anser däremot att gärningarna begåtts med uppsåt.

Tingsrätten ska också avgöra ett krav från Svenska dreverklubben, som yrkar en dryg miljon kronor i skadestånd.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram