Christel Johansson, Gun Fahlander och den övriga styrelsen under utbildningen till Första hjälpare.
Foto: Sven Norgren

Första hjälpen till bättre psykisk hälsa

Jägareförbundet Mitt Norrland satsar på utbildning för att hjälpa jägare vid psykisk ohälsa och för att förhindra självmord.

Under 2017 kontaktades Jägareförbundet Mitt Norrlands ordförande Gun Fahlander av Janne Persson som är samordnare för psykisk hälsa inom Region Jämtland Härjedalen. Han undrade om länsföreningen ville delta med en person på en instruktörsutbildning i Första hjälpen till psykisk hälsa.

Detta med anledning av att självmordstalen inom Jämtlands län är bland de högsta i landet, och då särskilt bland män.

 

Förhindra kriser

Ett av de vanligaste sätten att ta sitt liv är med skjutvapen och länsföreningens roll kan vara att sprida mer information och kunskap, då Jämtlands län är det mest jägartäta länet i landet sett i relation till befolkningsmängden.

Det finns möjlighet att utbilda sig till en Första hjälpare, då man får lära sig att känna igen och ingripa vid kriser och hur man bekräftar och uppmuntrar till att söka lämplig psykiatrisk hjälp.

– Det här är ett oerhört viktigt ämne att ta upp och prata om, säger Gun Fahlander, ordförande i Jägareförbundet Mitt Norrland.

 

Psykisk ohälsa

Instruktörsutbildningen, som undertecknad deltog i, pågick i fem dagar och leddes av professor Britta Alin-Åkerman från Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa vid Karolinska Institutet.

– För att förstå innehållet gick hela styrelsen i Mitt Norrland sedan utbildningen som Första hjälpare, säger Gun Fahlander.

Hon anser att det var en tänkvärd och bra utbildning, med allt från hur det ser ut vid psykisk ohälsa, depressioner, ångest, psykossjukdomar, ätstörningar, till det viktigaste – hur man kan ge en första hjälp vid olika psykiska sjukdomar.

 

Lyfter frågan

Det kan handla om vad och hur man kan göra i ett tidigt skede, hur man ser att någon behöver hjälp och vad man kan göra vid akuta situationer och traumatiska händelser, våldsamt beteende, självskadebeteende och självmordstankar.

– Det blev många viktiga och nyttiga diskussioner under utbildningsdagarna, säger Gun Fahlander.

Jägareförbundet Mitt Norrland kommer att lägga fokus på detta i sin verksamhetsplan, antingen genom information eller att erbjuda utbildning till medlemmarna.

– Vi hoppas också att utbildningen tas vidare inom Jägareförbundet för att kunna hjälpa när det behövs, tillägger Gun Fahlander.

 

Christel Johansson

Jaktvårdskonsulent

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev